Dikstaartgerbil: opvallend dier met een grote bezigheidsactiviteit

De dikstaartgerbil is een opvallende verschijning. Dit knaagdier valt vooral op vanwege de knotsvormige staart. Hij heeft wel iets weg van een hamster en is graag alleen. Het is een rustig diertje die deel uitmaakt van de familie van de gerbil. De dikstaartgerbil is een woestijndier en komt voor in Marokko, Tunesië, Egypte en Libië.

Het lijf van een dikstaartgerbil is 10 tot 14 centimeter lang en de staart heeft een lengte van 4 tot 6 centimeter.

Een dikstaartgerbil die je als huisdier houdt, weegt tussen de 40 en 90 gram. In gevangenschap wordt het knaagdier zo'n 3 tot 7 jaar oud.

Het verschil tussen een mannelijke en vrouwelijke dikstaartgerbil is te zien aan de afstand tussen de geslachtsorganen en de anus. Verder zie je bij een mannetje een balzak en bij het vrouwtje tepels, alhoewel de tepels vaak niet goed zichtbaar zijn.

Dikstaartgerbil voeding

De dikstaartgerbil is van nature een insecteneter en is verder dol op planten en zaden. Goed gerbilvoer is dé basisvoeding die hij nodig heeft zodra je er eentje aanschaft. Geef krekels, meelwormen en kevers als dierlijke voeding of voer levende insecten.

Verder mag een dikstaartgerbil groenten en fruit, maar geef hiervan nooit teveel. Onbeperkt hooi is wel toegestaan. Let er ook op dat hij iedere dag vers water krijgt.

Dikstaartgerbil karaktertrekken

In vergelijking met andere gerbilsoorten is de dikstaartgerbil een rustig knaagdier. Het is geen sociaal dier en is daarom het liefst alleen. Daarom is het een huisdier dat het niet erg vindt om in zijn eentje te bivakkeren.

Het is geen knuffeldier maar vooral leuk om naar te kijken. Het dier is over het algemeen zeer vriendelijk en gemakkelijk te houden.

Dikstaartgerbil verzorging

De dikstaartgerbil heeft slechts weinig verzorging nodig. Draag zorg voor een goede gebitskwaliteit door hem voldoende knaagmateriaal te geven. Denk bijvoorbeeld aan takken en hooi. Ook kleine honden- en kattenbrokjes zijn toegestaan. Dit zit tevens boordevol eiwitten en is goed voor zijn algehele gezondheid.

Speelgoed

Hoewel de dikstaartgerbil graag alleen is, stelt hij het wel op prijs om te spelen. Hij neemt graag een zandbad en vindt het leuk om gebruik te maken van een looprad. Verder is hij graag bezig met het verzorgen van zijn vacht of het wassen van zijn gezicht.

Het is een kindvriendelijk huisdier, want je zet hem gemakkelijk neer op je hand. Hij is echter niet geschikt voor al te kleine kinderen, iets om op te letten bij de aankoop van dit schattige knaagdiertje.

Dit is een link