Dwerghamster: klein knaagmonster

Dwerghamsters zijn kleine beestjes, maar de grootte kan erg verschillen: Een Russische dwerghamster is zo’n 8 centimeter, terwijl een Syrische hamster wel 18 centimeter groot kan worden. De kleinste weegt 30 gram, terwijl de grootste 200 gram weegt. Dwerghamsters worden meestal tussen de twee en drie jaar oud, maar een Chinese dwerghamster kan zelfs vier jaar worden.

Dwerghamster voeding

Hamsters hebben dierlijke eiwitten nodig. Zorg als basis voor compleet hamstervoer, hierin zitten alle voedingsstoffen verwerkt. De hoeveelheid biks die een hamster nodig heeft, is zo’n 10 tot 12 gram per dag. Vind je hamster dit niet lekker, mix dan verschillende soorten biks, zodat hij veel te proeven heeft. Dit kan aangevuld worden met groenten, fruit, ei of een stukje kaas. Let wel op dat je niet te veel extra's geeft, hierdoor kan de hamster suikerziekte ontwikkelen.

Karaktertrekken

Dwerghamsters zijn actieve schemer- en nachtdieren. Overdag slapen ze graag en laten ze zich niet veel zien. Je zou kunnen zeggen dat het daarom niet per se een kindvriendelijk beestje is. Hamsters kunnen schrikken en bijten wanneer ze wakker gemaakt worden. Of dwerghamsters in groepjes leven of individueel, verschilt per dwerghamster.

Langstaart hamsters kunnen goed klimmen, terwijl kortstaart hamsters vooral op de grond leven. Verder houden ze van holletjes maken, spelen in het hooi en graven. Je kunt de dieren veel leren; wanneer je elke dag met een zaadje komt, zul je zien dat de hamster na een aantal keer op je wacht.

Verzorging

De dagelijkse verzorging van dwerghamsters beperkt zich tot het voeren en het verversen van het drinkwater. Nestmateriaal vervang je om de twee weken. Om hun tanden te laten afslijten, hebben dwerghamsters knaagvoer nodig. Geef ze daarom voldoende hooi en af en toe een wilgentak of noten.

Speelgoed

In de winkels kun je allerlei speeltjes kopen zoals houten huisjes en molentjes. Natuurlijk kun je ook zelf creatief zijn: Denk hierbij aan wc- en keukenrollen, huisjes, hooi en knaagspeeltjes. Een zandbak met chinchillazand wordt ook gewaardeerd door hamsters. Overigens is dit ook goed voor de nagels. Soms slijten de nagels niet goed af en zorgt een zandbakje ervoor dat dit wel gebeurt.