Dwergkonijnen: zachtaardig en klein

Dwergkonijnen zijn klein. Ze hebben korte oren en kleine achterpoten. Een volwassen dwergkonijn grootte is tussen de 23,5 en 29,5 cm. Vrouwtjes zijn iets groter dan mannetjes. Ze wegen tussen de 375 en 500 gram en worden ongeveer 7 jaar oud.

Er zijn verschillende dwergkonijn soorten. Denk maar aan Nederlandse dwerghangoren, kleurdwergen, American Fuzzy Lop... Deze soorten hebben korte rechtopstaande oren of langere, hangende oren (hangoor dwergkonijn).

Voeding

De ideale dwergkonijn voeding is een mix van droogvoer en verse groenten/gras. Droogvoer (korrels of gedroogde groenten) is niet noodzakelijk. Noodzakelijke droge knaagdiervoeding is hooi of stro. Je vult dit aan met verse groenten (wortelen, witloof, ...) of vers geplukt gras. Overdrijf hier echter niet mee. Dit geldt ook voor fruit. Je konijn lust graag een appeltje of druif, maar met mate. Geef je konijn bovendien elke dag vers water.

Hieronder vind je een lijst van wat je konijn absoluut niet mag eten:

  • goudenregenkolen
  • kolentaxus
  • taxus
  • kropsla
  • rode klaver
  • aardappel(schillen)

Karaktertrekken

Het dwergkonijn zijn karakter is zachtaardig, maar aanvankelijk zijn ze niet zo tam. Je dient ze tam te maken door ze in het begin veel aandacht te geven, zodat ze wennen aan menselijk contact. Het konijn zal dan als gevolg sociaal worden. Ze doen graag een dutje maar hebben ook veel energie om in het rond te springen. Voorzie daarom een groot hok met een aangrenzende ren waar je konijn energie kwijt kan. Indien je wil dat je konijn naar je luistert, kan je het proberen trainen. Dit vraagt tijd, maar is mogelijk.

Verzorging

Langharige soorten, denk maar aan de American Fuzzy lop, Lion head lops..., dien je regelmatig te kammen om klitten te voorkomen. De tanden slijten vanzelf af tijdens het knagen. Geef je konijn daarom voldoende harde voeding (brokken, takken, hout, hooi..). Calcium in de voeding houdt de tanden sterk.

Speelgoed

Enkele leuke speeltjes voor je konijn zijn snack zoekspellen. Hierbij moet je konijn zelf op zoek gaan naar een verborgen snack. Daarnaast rennen ze graag door een konijnentunnel of duwen met hun neus tegen opgehangen balletjes. Ze houden ook van verstoppen. Zo is een houten huisje ideaal. Spelen houdt je konijn bezig, alert en actief. Het is daarom heel belangrijk.

Combinatie mens en dier

Dwergkonijnen komen goed overeen met volwassenen en kinderen. Dit alleen als je ze hier vroeg aan laat wennen. Neem je konijn tijdens de eerste maanden dagelijks 1 uur op de schoot. Zo wennen ze aan menselijk contact en zal je konijn tam worden. Ze vinden het anderzijds niet erg om een dagje alleen door te brengen, maar hebben wel de juiste zorg nodig. Ze dienen op vaste momenten eten te krijgen en ook de vacht vraagt bij langharige soorten verzorging.