Een hamster als huisdier

Wat is de hamster grootte en het hamster gewicht?

De goudhamster, of Syrische hamster, is de meest bekende soort. Dit ras wordt 12-16 cm lang en weegt 130-200 gram. Vrouwtjes zijn groter dan de mannetjes. De Syrische hamster is een solitair dier en moet alleen gehouden worden om vechten te voorkomen. Dit geldt overigens ook voor de Chinese dwerghamster. Dit diertje wordt 9-12 cm lang, net als de Campbelli hamster. De Roborovski hamster is ook een ras dat veel als huisdier gehouden wordt. Dit ras wordt 7-8 cm lang. De Chinese dwerghamster, Campelli en Roborovski wegen allemaal rond de 40-60 gram. De Chinese dwerghamster heeft een langere staart dan de andere hamstersoorten en wordt een langstaartdwerghamster genoemd.

Wat moet een hamster eten?

Een hamster eet in het wild onder andere insecten vanwege de eiwitten die ze hieruit halen. Hamsters in gevangenschap hebben deze eiwitten ook nodig. Kies je voor compleet hamstervoer, dan weet je zeker dat je hamster alles binnenkrijgt wat het nodig heeft. Hoewel gemengde hamster voeding er heel gezellig uitziet, is het beter om biks te geven. Bij gemengd voer halen hamsters alleen de 'lekkere' dingen eruit, en blijft de rest liggen. Hierdoor krijgen ze niet alle voedingsstoffen die ze nodig hebben. Compleet hamstervoer is voldoende qua voedingsbehoefte, maar het mag zeker wel aangevuld worden met groente, fruit of een stukje ei. Doe dit wel met mate, zeker wanneer de hamster het gewone voer laat liggen. Kies voor voer van goede kwaliteit om gezondheidsproblemen, zoals diabetes, te voorkomen. Er zijn ook flink wat dingen die een hamster niet mag eten. Controleer dit ook altijd voordat je iets nieuws geeft, ui en rabarber zijn voorbeelden. Ook ruw voer zoals hooi is belangrijk om de tanden kort en gezond te houden. Iedere dag vers drinkwater is tevens erg belangrijk.

De leefwijze van een hamster

De meeste hamsters zijn solitair en moeten alleen gehouden worden. Een hamster baby kan na 3 a 3,5 week het nest verlaten. Langer wil je ook niet wachten, omdat hamsters vanaf 4 weken vruchtbaar zijn. Hamsters worden 's avonds en 's nachts actief en dat is dan ook de reden waarom ze minder geschikt zijn als huisdier voor kinderen. Een hamster kan met de juiste huisvesting prima alleen zijn. Door een hamster regelmatig op de hand te houden, zijn ze best tam te krijgen. Het hamster karakter is bij sommige rassen wat pittiger en deze hamsters kunnen bijten als ze schrikken.

Verzorging

De korte vacht heeft geen verzorging nodig. Een hamster zal zelf zorgen voor een schone vacht. Door de hamster hooi en wilgentakken aan te bieden, kan het zijn tanden kort en gezond houden. Geef geen knaagsteen!

Hamster speeltjes

Om energie kwijt te kunnen, is het belangrijk om een rad voor de hamster te plaatsen. Verder vinden hamsters het fijn als ze kunnen graven en zich kunnen verstoppen. Een dikke laag bodembedekking vinden ze heerlijk, maar een huisje wordt ook in dank afgenomen. Door speelmogelijkheden aan te bieden, voorkom je dat de hamster door verveling ongelukkig wordt.

Combinatie mens en hamster

De hamster wordt bij schemer actief. Omdat de meeste kinderen dan al in bed liggen, is het niet per definitie een kindvriendelijk dier. Desondanks vinden veel kinderen het wel erg leuk om zo'n klein diertje in huis te hebben. Een hamster heeft niet veel verzorging nodig. Een schone bak, wat voer en vers drinkwater en wat aandacht is voldoende.