Gerbil: een ondernemend en actief gezelschapsdier

Een gerbil is een kleine rat en leeft oorspronkelijk in de woestijnen van Afrika en Azië. Daarom wordt dit beestje ook wel een woestijnrat genoemd. Hij kan goed springen en dit doet hij voornamelijk om aan roofdieren te ontsnappen.

Inmiddels is het beestje ook ingeburgerd als huisdier. De Mongoolse gerbil en de Dikstaartgerbil zijn het meest geschikt om te houden als huisdieren. Vooral hun actieve gedrag is een indrukwekkend schouwspel.

Gerbils worden vaak ouder dan andere kleine knaagdieren, want ze bereiken een leeftijd tussen de 3 en 5 jaar. De gerbil grootte varieert tussen de 10 en 20 centimeter. Dit heeft te maken met de verschillende gerbilsoorten. Er zijn tientallen soorten en de Mongoolse gerbil is de bekendste. Een volwassen gerbil-exemplaar weegt tussen de 60 en 100 gram. De afstand tussen de geslachtsopening en de anus bepaalt het geslacht.

Gerbil voeding

Gerbils zijn van nature planteneters en zijn daarom dol op zaden en granen. Koop altijd compleet voer voor deze beestjes zodat ze de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen. Geef ongeveer 10 tot 15 gram per dag aan voer. Af en toe een stukje appel of ander fruit is toegestaan, maar geef nooit teveel. Daarnaast mogen ze onbeperkt hooi, want dit zit boordevol vezels. Bovendien vinden ze het ook leuk om zich te verstoppen in het hooi. Tot slot is vers drinkwater belangrijk voor gezonde en actieve beestjes.

Gerbil karakter

De meeste gerbil soorten zijn vrij actief en dit maakt het leuk om ze te houden als huisdieren. Ze hebben veel bewegingsvrijheid nodig en zijn daarnaast dol op graven. Zorg daarom voor een dikke laag bodembedekking. Verder vinden ze het prettig om af en toe te schuilen.

Het zijn groepsdieren en mogen daarom niet alleen zijn. Schaf ze daarom aan per twee stuks en doe dit het liefst zo jong mogelijk. Doe je dit niet, dan is er een kans dat ze met elkaar gaan vechten.

Verzorging

Het gerbil karakter is vriendelijk, maar hij houdt beslist niet van knuffelen. Bovendien vindt hij het niet prettig om plotseling te worden vastgepakt. Je moet het beestje daarom voorzichtig met beide handen op scheppen.

Het knaagdier heeft slechts weinig verzorging nodig. Maak elke twee weken zijn hok schoon en zorg dat zijn tanden niet te ver doorgroeien. Zijn tanden moeten goed op elkaar aansluiten willen ze slijten. Eet hij slecht? Dan is het raadzaam om langs te gaan bij een dierenarts.

Activiteiten en kindvriendelijkheid

Deze knaagdieren zijn leuk om te houden als huisdier, maar kinderen moeten zich realiseren dat het geen knuffeldieren zijn. Ze zijn vooral leuk om naar te kijken als ze aan het graven zijn. Hun graafwerkzaamheden zien er fantastisch uit evenals hun atletische sprongen.

Kortom: het zijn grappige dieren om te houden, maar vragen wel om een goede aanpak en verzorging.