Hangoor konijn: lief konijntje met hangoren

Een hangoor konijn is een vrolijk konijn dat vooral opvalt door zijn leuke hangoren en rustige karakter. Hij vertoeft graag in het gezelschap van andere konijnen. Er zijn in totaal 19 verschillende konijnenrassen met hangoren en zijn enorm geliefd in Europa. De Nederlandse hangoor dwerg en de Franse hangoor zijn de bekendste konijnen met hangoren.

Een Franse hangoor weegt 5 tot 7 kilo en een Nederlandse hangoor dwerg weegt maximaal 1700 gram.

Kleine konijnen worden vaak wat ouder dan grotere konijnensoorten en daarom bereikt een hangoor konijn met gemak de leeftijd van 10 jaar.

Een ram (mannetje) is over het algemeen wat meer temperamentvoller dan een voedster (vrouwtje). De voedster heeft verder een gleuf in v-vormpje, terwijl bij een man het geslachtsdeel vooral aan de zijkant goed zichtbaar is.

Konijnenvoer

Konijnen eten graag biks en daarnaast mogen ze onbeperkt hooi. Verder kun je ze ook voorzien van een beetje gemengd konijnenvoer. Groenvoer en gras is eveneens toegestaan, maar dit mogen ze niet teveel. Het vergroot namelijk de kans op diarree. Verder is het belangrijk dat ze de hele dag door vers water tot hun beschikking hebben.

Karaktertrekken

Een hangoor konijn heeft een rustig karakter en is daarom uitermate geschikt voor kinderen. Je kunt hem gerust op schoot nemen, want hij zal nooit zomaar wegspringen. Het konijn is liever niet alleen en verblijft graag in gezelschap van soortgenoten

Verzorging

Net als bij andere knaagdieren groeien ook de tanden van een hangoor konijn door. Zorg daarom voor voldoende hooi, want hierdoor slijten de tanden.

Een hangoor konijn is een konijn met een kortharige vacht en heeft daarom weinig tot geen vachtverzorging nodig.

Speelgoed

Konijnen zijn intelligente en nieuwsgierige dieren. Voorkom dat ze zich vervelen in hun verblijf en voorzie ze van konijnen speeltjes. Knaagspeelgoed, tunnels, ballen of een speelhuis doen het altijd goed in een konijnenhok.

Hangoor konijnen en mensen

Een konijn is een kindvriendelijk huisdier en vooral het hangoor konijn. Hij is niet graag alleen en heeft het liefst soortgenoten om zich heen. Daarnaast vindt hij het prettig om geaaid te worden en dit maakt hem tot een kindvriendelijk huisdier. Verras daarom jezelf of je kids met deze lieve dieren!