Is de fret jouw ideale huisdier?

Geschiedenis van de fret

De fret stamt af van de Europese bunzing. Het diertje is waarschijnlijk al zo’n 450 jaar voor Christus tam gemaakt. Oorspronkelijk werden fretten gebruikt voor de jacht op konijnen, muizen en ratten.

Hoe ziet een fret eruit

Fretten hebben een korte vacht. Sommige hebben een witte tot lichtgele vacht en rode ogen: de albino’s. Andere fretten hebben een wildkleur en donkerbruine ogen. De vacht is dan zwart, donkerbruin, lichtbruin en/of beige. Bovendien zijn fretten goed gespierd en hebben een smalle taille. Hun staart is lang en hun poten zijn kort. Een mannetjesfret is 45 tot 60 centimeter lang en weegt 1200 tot 1800 gram. Vrouwtjes hebben een lengte van 35 tot 55 centimeter en wegen 600 tot 800 gram.

Karakter van de fret

Met een fret als huisdier heb je een actief, alert en speels maatje. Ook zijn ze heel nieuwsgierig, dus let goed op als je ze loslaat. De fret is intelligent, maar het is lastig om ze dingen te leren. Deze huisdieren hebben geen soortgenoten nodig, ze kunnen goed alleen zijn. Verder houden ze niet van knuffelen.

Omgang met mens en dier

De fret is een huisdier dat niet geschikt is voor jonge kinderen. Ze kunnen namelijk bijten in handen of bewegende voeten. Dat is heel moeilijk af te leren. Kinderen die ouder zijn dan ongeveer 14 jaar kunnen wel een fret als huisdier hebben. Let verder goed op met andere huisdieren, zeker met konijnen. Ook jagen fretten soms katten en honden op.

Gezondheid

Een gezond fretje heeft een zachte vacht, is actief en produceert ontlasting in de vorm van drolletjes. Het is belangrijk om regelmatig de tanden, nagels en oren van je fret te checken. Let ook op het gewicht van je dier. Een gezond gewicht voor een mannetje is 1,2 tot 1,8 kilo en voor een vrouwtje 0,6 tot 0,8 kilo. Dierenartsen raden aan je fret elk jaar te laten inenten tegen hondenziekte.

Wat eten fretten

Deze dieren zijn echte vleeseters; ze eten geen plantaardig voedsel. Je kan speciaal frettenvoer kopen, maar ook kattenvoer met bij voorkeur gevogelte. Fretten mogen beslist geen hondenvoer hebben. Verder geven veel mensen hun fret regelmatig dode muizen en ratten.

Verzorging

Knip de nagels van je fret elke twee maanden met een speciale nagelknipper voor fretten. De vacht hoef je niet beslist te kammen, maar het voorkomt een huis vol losse haren, zeker als ze in de rui zijn.