Muizen: tam, speels en schattige alleseters

Tamme muizen zijn enorm populair als huisdier. Ze zijn tam, speels en leuk om te zien. Ze stammen af van de wilde huismuizen. Oorspronkelijk komen ze uit Azië, maar zijn door de jaren heen door mensen zelf wereldwijd verspreid.

Ze worden gemiddeld 1,5 tot 2 jaar oud en een muizenlichaam is 6,5 tot 9,5 centimeter lang. Volwassen beestjes wegen tussen de 40 en 60 gram.

Muizen zijn er in allerlei kleuren, kleurpatronen en haarvariëteiten.

De afstand tussen de geslachtsdelen en de anus is bij een mannetje groter dan bij een vrouwtje. Op die manier wordt ook duidelijk welk geslacht het beestje heeft.

Voeding voor muizen

Tamme huismuizen zijn alleseters. Zorg altijd voor goede knaagdierenvoeding om ze te voorzien van de juiste voeding. Verder kun je ze bijvoeren met hooi, meelwormen, groente en fruit of een gekookt eitje.

Karakter

Huismuizen zijn actieve diertjes en hebben veel beweging nodig. Ze zijn nieuwsgierig en maken heel graag kennis met mensen. Zo lok je ze bijvoorbeeld door wat voer op je handen te leggen.

Verzorging

Net als ieder ander huisdier heeft ook de huismuis verzorging nodig. Verschoon regelmatig zijn verblijf en zorg dat het beestje niet alleen is.

Je hoeft in principe niet aan vachtverzorging te doen, maar zodra er sprake is van een bolle rug en uitstaande haren doe je er goed aan om een dierenarts te bellen.

Optimale tandverzorging realiseer je door het geven van vezelrijke voeding zoals hooi.

Speelgoed

Tamme huismuizen zijn diertjes die veel beweging nodig hebben. Zorg daarom dat er voldoende speeltjes in het verblijf liggen.

Combinatie mens en dier

Huismuizen zijn perfect geschikt voor gezinnen met kinderen. Het zijn groepsdieren, dus zorg ervoor dat ze nooit alleen zijn. Haal de beestjes ook regelmatig uit hun verblijf om ze op die manier tam te maken en er plezier aan te beleven.