Perzische gerbil: levendig en nieuwsgierig knaagdier

Een Perzische gerbil is familie van de Mongoolse gerbil en leeft onder andere in Iran, Oost-Turkije, Irak, Afghanistan en Pakistan. Deze gerbil soort leeft voornamelijk in rotsachtige gebieden. Het is een nacht- en schemerdier, maar in gevangenschap is hij ook overdag wel actief.

Het lichaam van het beestje is 13 tot 16 centimeter lang en hij wordt gemiddeld 6 tot 8 jaar oud. Het gewicht ligt tussen de 150 en 180 gram.

Het verschil tussen een mannetje en vrouwtje is op te merken aan de afstand tussen de geslachtsorganen en de anus. Bij een mannetje is de afstand twee keer zo groot en een vrouwtje heeft bovendien drie uitwendige openingen.

Perzische gerbil voeding

Een Perzische gerbil eet speciaal gerbilvoer dat je koopt bij een dierenspeciaalzaak. Eventueel is hij bij te voeren met parkieten- of kanariezaad. Het basisvoer vul je aan met wat groenvoer. Denk bijvoorbeeld aan wortels, andijvie en broccoli. Teveel groenten en fruit is niet goed, want dit veroorzaakt al snel diarree. Geef tot slot ook dierlijke voeding zoals meelwormen, sprinkhanen en krekels.

Perzische gerbil karaktertrekken

De Perzische gerbil is een bezigheidsdier en vooral actief in de schemering. Houd het knaagdier minimaal met één soortgenoot. Hij vindt het leuk om heen en weer te lopen en is goed in klimmen en springen. Dit actieve knaagdiertje is eenvoudig tam te maken, maar houd er niet van om geknuffeld te worden.

Perzische gerbil verzorging

Dankzij een goede verzorging wordt de Perzische gerbil met gemak 6 tot 8 jaar oud. Leg regelmatig wat takken in het verblijf zodat hij kan knagen. Dit heeft ook een positieve uitwerking op zijn gebit. Verder is het belangrijk om dit knaagdiertje onbeperkt hooi te geven. Het zit boordevol vezels en is eveneens goed voor een gezond gebit.

Speelgoed

De Perzische gerbil is graag bezig en hij vindt uitdaging belangrijk. Voorzie hem regelmatig van nieuw speelgoed, kartonnen doosjes of takken om aan te knagen. Hij is tam te maken, maar het is geen knuffeldier. Hier moet je je van bewust zijn als je zoon of dochter graag een Perzische gerbil wenst als huisdier. Houd het knaagdier niet in zijn eentje, dus voorzie minimaal één soortgenoot. Op die manier maak je het comfortabel voor de Perzische gerbil en beleef je er ook zelf voldoende plezier aan!