Syrische hamster: superleuk huisdier voor kinderen

De Syrische hamster is afkomst uit de familie Cricetidae en wordt ook wel een goudhamster genoemd. Van oorsprong leeft dit beestje in de steppen en woestijnen van Turkije en Syrië, maar sinds het begin van de twintigste eeuw is hij ook ontdekt als huisdier. De Syrische hamster grootte ligt tussen de 12,5 en 17,5 centimeter. Hij weegt 100 tot 300 gram en zijn staart is ongeveer 15 centimeter lang. De gemiddelde levensverwachting van deze hamstersoort ligt tussen de 2 en 3 jaar. Vrouwtjes zijn over het algemeen groter dan mannetjes en daarnaast hebben ze vaak een uitbundiger karakter. Om te zien of je een mannetje of een vrouwtje aanschaft, kijk je naar de afstand tussen het geslachtsorgaan en anus. Bij vrouwtjes zit dit dicht op elkaar, terwijl het bij mannetjes vooral lijkt op een 'streepje'. De beestjes zijn leuk om te zien dankzij hun bijzondere vacht en hun actieve bezigheden. En natuurlijk zijn ze enorm populair vanwege het 'hamsteren'!

Wat mag een Syrische hamster eten?

Het eetpatroon van deze hamstersoort bestaat voornamelijk uit gras, granen en ander plantaardig materiaal. Daarnaast is hij dol op allerlei soorten groenten en fruit. Verder heeft het beestje dierlijke eiwitten nodig en deze zitten voornamelijk in voeding die je koopt bij een dierenspeciaalzaak.

Alle verwerkte producten zijn ongeschikt om te eten, maar dit geldt ook voor bijvoorbeeld uien, rabarber en knoflook.

Karaktertrekken

Deze hamstersoort heeft een eigen karakter en dit maakt hem ook leuk om te houden als huisdier. Eenmaal tam is hij dol op knuffelen.

Verder is het beestje solitair en dit betekent dat hij geen soortgenoten duldt.

Verzorging

Qua huisvesting en verzorging is het vooral belangrijk dat een hamsterkooi goed geventileerd en knaagbestendig is. Verder vinden de beestjes het lekker om te graven en daarom is voldoende bodembedekking relevant.

Voor het afslijten van de tanden geef je ze het gewone hardvoer en eventueel knaaghoutjes.

Speelgoed en omgang met kinderen

Een hamster moet altijd iets te doen hebben. Dit gaat ook op voor deze hamstersoort. Zorg daarom dat in zijn verblijf een looprad aanwezig is. Verder vermaakt hij zich prima met karton of lege wc-rollen.

Houd er rekening mee dat het beestje vooral 's nachts tot leven komt en hierdoor kan hij het nodige lawaai produceren.

De hamster is een kindvriendelijk dier, maar het is wel relevant om hem al jong tam te maken. Kinderen moeten zich realiseren dat het een teer beestje is en daarom is voorzichtigheid geboden bij het oppakken. Desalniettemin zorgt dit beestje voor een hoop plezier en herrie in huis!