Tamme rat: schoon, intelligent en leergierig beestje

De bruine rat wordt gemiddeld tussen de 21 en 29 centimeter lang; hun staart is tussen de 15 en 23 centimeter lang. Mannetjes wegen zo’n 350 tot 600 gram, vrouwtjes 250 tot 400 gram. De ratten worden zo'n 2 jaar oud. Overigens leven de vrouwtjes gemiddeld wat langer dan de mannetjes. Ze zijn ook drukker dan mannetjesratten.

Voeding voor tamme ratten

Tamme ratten zijn alleseters en eten bij voorkeur gevarieerd, met weinig vezels en veel eiwitten. Groeiende ratten hebben zo’n 15 procent aan eiwitten van hun totale voer nodig. Geef je rat als basisvoer rattenvoer, hierin zitten de juiste voedingsstoffen verwerkt. Groenten en fruit vinden tamme ratten ook lekker. Let wel op: geef ze geen dichte koolsoorten. Boerenkool of bloemkool mag wel. Als extra kun je de rat af en toe een hardgekookt ei, aardappel, brood, gekookte rijst of pasta voeren. Let wel op dat je niet te veel extra’s geeft, want ratten worden gemakkelijk dik.

Karaktertrekken

Ratten wonen graag in een vochtige, niet te warme omgeving, in de buurt van mensen. Daarnaast zijn ze voornamelijk enkele uren na zonsondergang en enkele uren voor zonsopgang actief. Ze zijn gewend om in groepjes te leven, want samen voelen ze zich veiliger en hebben ze minder last van stress. Als huisdier zou je de rat daarom altijd met tenminste één, maar liefst met meerdere huisgenoten moeten vestigen.

Bruine ratten zijn intelligente beestjes: je kunt ze zindelijk maken en zelfs leren om op je schouder te blijven zitten. In combinatie met de actieve speelhouding maakt dit de bruine rat tot een gewild huisdier.

Verzorging

Ratten zijn schone dieren, die het leuk vinden om opgepakt te worden als ze hieraan gewend zijn. Vaak kruipen ze spontaan op je hand. Pak ze nooit bij hun staart, maar schuif voorzichtig je hand onder de buik. Dit is fijner voor de rat.

Haal voedselresten dagelijks uit de kooi en ververs iedere dag het drinkwater. Daarnaast kunnen ratten niet tegen stof: houdt de kooi daarom goed schoon en verschoon deze wekelijks. Voor de juiste tandverzorging is het belangrijk dat je de dieren genoeg knaagmateriaal geeft. Denk hierbij aan wilgentakken, hazelaar, berk of fruitbomen.

Speelgoed en omgang met kinderen

Tamme ratten zijn uitermate geschikt als kindvriendelijk huisdier. Ze houden van spelen en klimmen. Voor ratten geldt: hoe groter hoe beter. De ratten hebben veel ruimte nodig. Koop daarom een kooi van ten minste 100 x 50 x 70 centimeter, bij voorkeur met verdiepingen. Zo kunnen de ratten voldoende klimmen en verkennen. Ratten kunnen zich verder prima vermaken met wc-rolletjes, klimtouwen, trapjes, buizen en lege potten. Door het speelgoed regelmatig te wisselen, houd je het voor je rat uitdagend en zal hij zich niet snel vervelen.