Caviakooi: een prettig onderkomen voor je cavia's

Caviakooi grootte en soorten

Een cavia is een roedeldier en dus moet je hem nooit alleen in een kooi plaatsen. Koop daarom minimaal twee knaagdieren en zorg dat er voldoende bewegingsruimte is. De beestjes houden ervan om te lopen en daarom moet je kooi minimaal 140 centimeter lang zijn. Eventueel kies je voor een kooi met meerdere verdiepingen, want dit stelt de dieren in staat om volop te bewegen. Uiteraard moet een klimrek niet te steil zijn. Voor extra comfort en gezelligheid kies je voor een kooi met een vaste schuilplaats of schaf je een los huisje aan.

Caviakooi onderhouden: hoe doe je dat?

Een caviakooi onderhouden is belangrijk voor de gezondheid van je knaagdieren. Daarom dien je het caviaverblijf minimaal eenmaal per week schoon te houden. De natte en vieze bodembedekking haal je eruit en vul je vervolgens aan met nieuw zaagsel of een ander soort bodembedekking.

Verder is ook een jaarlijkse schoonmaak niet geheel onbelangrijk. Dit betekent dat je het caviaverblijf poetst en schrobt met water en een milieuvriendelijk product. Maak het droog met een oude doek of wat wc-papier en vul de kooi met schone bodembedekking.

Caviakooi kopen: wat heb je nodig?

Een caviahok aanschaffen doe je het liefst zo inclusief mogelijk. Kies daarom voor een kooi met minimaal een vast of losstaand huisje, hooirek én een drinkfles. Verder is een voerbakje belangrijk. Gun je knaagdieren voldoende bewegingsvrijheid en koop een hok dat groot genoeg is voor je huisdieren.

Beste plaats voor een caviahok

Bij cavia's kopen let je ook op waar je een hok neerzet. Wil je de beestjes buiten houden, dan is een goed geïsoleerd buitenhok belangrijk. Zorg voor voldoende beschutting zodat de wind geen vrij spel heeft en plaats het buitenhok niet in de volle zon. Verder is het belangrijk om de beestjes te laten wennen aan de buitentemperatuur.

Plaats je de diertjes binnen? Zet een kooi niet op de tocht, want dan worden ze verkouden en overlijden ze mogelijk aan longontsteking. Tot slot: zorg altijd voor voldoende ventilatie rondom de cavia kooi, zodat urinedampen niet blijven hangen.