Degoe kooi

Een degoe kooi kopen

Er zijn verschillende soorten degoe kooien. Sommige zijn van glas, andere hebben metalen tralies. De kooi moet groot genoeg zijn om rond te rennen. Heb je bijvoorbeeld twee degoes? Dan heb je een degoe kooi met een grootte van minimaal 40 bij 70 centimeter nodig. Maar hoe groter hoe beter, zeker bij meer dan twee knaagdieren. Degoe kooien zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Sommige hebben bijvoorbeeld twee of drie verdiepingen. Een degoe kooi van deze grootte heb je nodig als je meer dan drie degoes hebt. Ook voor je hamster kan je een degoe kooi gebruiken. Let er dan op dat de ruimte tussen de tralies niet te groot is. Tralies moeten stevig zijn en je dier mag er geen verf af kunnen knagen.

Een degoe kooi onderhouden: dit moet je weten

Op de bodem van degoe kooien strooi je een flinke laag bodembedekking. Deze moet stofvrij zijn, dus kies voor hennep of beukensnippers. Zaagsel is te stoffig. Degoes kunnen daar longontsteking door krijgen. In de toilethoek van je knaagdier kan je kattenbakkorrels neerleggen. Een degoe kooi onderhouden hoeft niet veel tijd te kosten. Maak een keer per week de kooi helemaal schoon, inclusief nieuwe bodembedekking. Een belangrijk onderdeel van de wekelijkse degoe kooi verzorging is het reinigen van de drinkflessen en voerbakjes.

Accessoires in je degoe kooi

In je degoe kooi moet in ieder geval een voerbakje staan en een drinkflesje hangen. Degoes en hamsters houden van klimmen, dus leg stenen, takken of bloempotjes in degoe kooien. Ook maken deze knaagdieren graag met nestmateriaal een plekje om te rusten. Hiervoor leg je dingen als takjes, zakdoeken en wc-rollen voor ze klaar. Verder houden ze van badderen in bijvoorbeeld chinchillazand. Knaagdieren als hamsters en degoes spelen graag met speeltjes, bijvoorbeeld schommels, bruggetjes en boomstammetjes die je aan de kooi hangt. Zorg dat speeltjes gemaakt zijn van onbehandeld hout.

De juiste voeding

Leg behalve speeltjes in de degoe kooi ook voeding klaar voor je dieren. Er is speciaal droogvoer voor degoes te koop. Daarvan eten ze elke dag een tot twee theelepels. Stop verder hooi in een hooiruif en leg wilgenhout op de bodem van de degoe kooi zodat je dieren kunnen knagen. Als snack mag je degoes een stuk cracker of gedroogd brood geven. Leg in de degoe kooi geen voeding als groente en fruit. Daar kunnen ze last van hun darmen van krijgen.

Beste plaats voor de degoe kooi

Degoe kooien zet je het best op een tochtvrije, lichte en warme plek in de woonkamer. Degoes vinden het leuk als er veel om ze heen gebeurt, dus zet een degoe kooi niet in bijvoorbeeld een slaapkamer. De kooi mag even in de zon staan, maar niet te lang. Zet de kooi liever niet direct op de grond, maar op een laag kastje of tafeltje.