Hamsterkooi: passend bij jouw huisdiertje

Keuze voor een kooi

Bepaal de hamsterkooi grootte door eerst te beslissen welke soort je aanschaft. Voor een enkele dwerghamster kan een kooi van 35 bij 50 cm voldoende zijn, maar voor grotere rassen en meerdere hamstertjes is meer ruimte nodig. Veel kooien hebben alleen tralies aan de bovenkant en zijn voornamelijk van kunststof gemaakt. De bewoner zal proberen dit traliewerk te bereiken (via een huisje, trappetje of ander stuk speelgoed) want ze zijn gek op klauteren en balanceren. Ook extra elementen zoals tunnels en verdiepingen worden erg gewaardeerd.

Onderhoud van de kooi

Hoe moet je een hamsterkooi onderhouden? Als bodembedekker kun je verschillende materialen kiezen. Hamstertjes vinden het heerlijk om zich in te graven in bijvoorbeeld houtzaagsel. Dit is een natuurlijke bodembedekker die ook te koop is met een frisse citroengeur. Ook kun je denken aan hennepvezels: dit materiaal lijkt op zaagsel maar staat er bekend om dat het geurtjes absorbeert. Zorg in elk geval ook voor voldoende zacht nestmateriaal voor de hamster(s), overdag slapen ze veel en ze willen graag een lekker holletje maken op een beschut plekje.

Elke week moet je het hamsterhok wel verschonen. Doet je huisdiertje steeds de behoeften op dezelfde plek, dan is het mogelijk om tussendoor een kleine reinigingsbeurt te doen. Een kwestie van even wat zaagsel en vers hooi bijvullen. Sommige hamstertjes zijn minder zindelijk of plassen gewoon veel meer, dan is het nodig om iedere keer het volledige hok te reinigen.

Inrichting van de kooi

Naast voldoende bodembedekker om in te woelen, moet de kooi enkele beschutte plekjes bieden zoals een huisje of tunnel om in weg te kruipen. Zeker overdag, een hamstertje is een nachtdier en niet dol op daglicht.

Het dier heeft voldoende speelgoed nodig, een looprad mag hierbij eigenlijk niet ontbreken. In dit wiel zal hij vooral in de nachtelijke uren eindeloos gaan rennen.

Let op dat je speeltjes koopt die geen giftige stoffen zoals weekmakers bevatten, want ze knagen aan alles. Kies bijvoorbeeld voor houten speeltjes en let erop dat de hamster niet bekneld kan raken tussen de onderdelen.

Het voeren van de hamster

Naast de keuze van de hamsterkooi is de voeding ook belangrijk. Een hamster onderhouden is niet moeilijk, maar je moet wel op een paar dingen letten. Zorg voor een flesje met fris drinkwater waar het diertje goed bij kan, en een bakje met speciaal hamstervoer. Er wordt bovendien flink gegeten van het hooi dat je in de hamsterkooi legt. Wees voorzichtig met snoepjes en extra's, deze maken niet standaard deel uit van de hamster verzorging.

Beste plaats voor een hamsterkooi

Ga je een hamsterkooi installeren, houd dan rekening met een aantal zaken. Ten eerste: ze vinden het heerlijk om overdag ongestoord te slapen. Een rustig plekje is ideaal. Aangezien hamstertjes best gevoelig zijn voor tocht, is het handig om de kooi op een tafeltje of kastje te plaatsen. Dit maakt bij een hamsterkooi de verzorging ook makkelijker omdat je niet zo diep hoeft te bukken - en je ziet meer van je huisdier. Vermijd grote temperatuurschommelingen. Sommige hamstersoorten gaan een winterslaap houden als het erg koud wordt in de kamer.