Konijnenkooien in alle soorten en maten

Na een lange dag vol spelen, rondrennen en knuffelen met zijn baasje, zoekt je konijn het liefst een rustig, knus plekje op om uit te rusten. Een fijn konijnenverblijf is dan ook onmisbaar! Er zijn verschillende soorten verblijven om uit te kiezen. Wil je het verblijf graag buiten plaatsen? In dat geval is een stevig, weerbestendig konijnenhok de beste keuze. Als je je konijn graag binnen wil houden, kun je het best voor een binnenkooi kiezen. Konijnenhokken en -kooien zijn verkrijgbaar in verschillende maten. De ideale konijnenkooi grootte hangt af van de hoeveelheid konijnen die je hebt en de grootte van de konijnen. Over het algemeen geldt echter: hoe groter de konijnenkooi grootte, hoe beter. Het is belangrijk dat je konijnen voldoende bewegingsruimte hebben en naar hartelust kunnen spelen en rennen.

De konijnenkooi onderhouden

Hoe vaak je een konijnenverblijf moet schoonmaken, hangt voornamelijk af van de hoeveelheid konijnen en van de vraag hoe zindelijk de konijnen zijn. Over het algemeen is het raadzaam om de kooi minstens één keer per week schoon te maken. Een konijnenkooi onderhouden hoeft echter niet veel tijd te kosten! Haal eerst je konijnen uit de kooi en verwijder vervolgens alle bodembedekking. Deze bodembedekking kun je weggooien in de groene container. Je kunt de kooi vervolgens schoonspoelen met warm water en een schoonmaakmiddel. Zorg ervoor dat je een schoonmaakmiddel gebruikt dat niet giftig is voor konijnen! Als de kooi weer droog is, kun je de bodem het best bedekken met stro. Dit houdt je konijn niet alleen lekker warm, maar dient ook nog eens als voeding. Naast deze wekelijkse schoonmaak is het belangrijk om de kooi een à twee keer per jaar volledig te ontsmetten. Let wel: ontsmettingsmiddel is altijd giftig. Het is dus belangrijk om de kooi na de ontsmetting goed af te spoelen. Ook is het van belang om geen ontsmettingsmiddel te gebruiken op spullen waar je konijn op knaagt, zoals knabbelhout. Dit soort producten kun je het best om de zoveel tijd vervangen.

De leukste en handigste accessoires voor je konijnenkooi

Een fijne drinkfles en een voerbakje zijn natuurlijk onmisbaar in je konijnenkooi. Ben je een dagje van huis? Kies dan voor een automatische voerbak. Dit is een voerbak die automatisch opengaat op het tijdstip dat jij instelt. Om ervoor te zorgen dat je konijn zich niet gaat vervelen en genoeg beweging krijgt, is tevens het belangrijk om een aantal speeltjes aan te schaffen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een pluche speeltunnel of knaaghout. Ook kleine balletjes vallen bij konijn vaak goed in de smaak: veel konijnen vinden het leuk om de balletjes in het rond te gooien of om er lekker aan te knabbelen. Ook is het belangrijk om een schuilplaats te creëeren voor je konijn. Als je konijn zich nergens kan verstoppen, kan dit namelijk stress veroorzaken. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een konijnenhuisje of tunnel gebruiken.

Het beste plekje voor je kleine viervoeter

Als je konijn binnenshuis verblijft, kun je de kooi het best op een lage plek zetten, het liefst vlak boven de grond. Het is niet verstandig om de kooi vlak onder een open raam, voor de verwarming of op een tochtige plek te zetten. Verblijft je konijn buiten? Ook dan is het belangrijk dat je konijn het niet te warm of te koud heeft. Zet het hok niet in de volle zon, maar kies daarentegen voor een (gedeeltelijk) beschut plekje.