Muizenkooi: een fijn en veilig verblijf voor je muizen

Hoewel een minimale lengtemaat van vijftig centimeter nodig is, wordt een kooi van tachtig centimeter aangeraden. Muizen zijn dol op graven en klimmen en kunnen hoog springen. Het is daarom handig om een kooi te hebben die je kunt sluiten, met een aanbevolen hoogte van dertig centimeter.

Soorten muizenkooien

Bij muizenkooien wordt onderscheidt gemaakt tussen traliekooien, aquaria en terraria. Beide hebben voor- en nadelen. Wanneer je kiest voor een kooi met tralies, is het belangrijk dat deze niet verder dan zeven millimeter uit elkaar staan: anders kunnen de muizen ontsnappen. Daarbij heeft een traliekooi als bijkomend voordeel dat er veel klimmogelijkheden zijn. Je kunt bijvoorbeeld touwtjes aan de tralies ophangen. Tot slot worden horizontale tralies verkozen boven verticale. Dit omdat muizen hier beter op kunnen klimmen. Nadeel van deze kooien is wel dat ze gevoelig zijn voor tocht en tralies kunnen roesten, omdat de muizen hierop plassen.

Je kunt ook kiezen voor een aquaria of terrarium. Voordeel hiervan is dat de verblijven tochtvrij zijn en bovendien veilig voor andere huisdieren. Een ander voordeel is dat je de muizen goed kunt bekijken. Breng een dikke laag bodembedekking aanbrengen waar de diertjes lekker in kunnen graven. Nadeel van dit type kooi is dat er minder klimmogelijkheden zijn en de ruimtes vaak zwaar zijn, waardoor ook het reinigen wat moeizamer gaat. Ook is het ophangen van een drinkflesje wat lastiger bij aquaria en terraria.

Onderhoud van een muizenkooi

Een wekelijkse verschoonbeurt van het verblijf is voldoende. Muizen bakenen hun territoria af door middel van plassen. Hoe beter en vaker het verblijf wordt schoongemaakt, des te meer de muizen zullen gaan plassen. Daarom is het handig om een deel van de bodembedekking te laten liggen. Daarnaast moet de waterfles dagelijks ververst worden. Bij het schoonmaken hiervan moet er op gelet worden dat de tuit goed gereinigd wordt. Hier kan namelijk algengroei in ontstaan, waardoor gemakkelijk bacteriën optreden.

Het onderhoud van muizenkooien verschilt per soort verblijf. Een kooi kun je het beste schoonmaken met een kooireiniger, terraria en aquaria met warm water. Let hierbij op dat je geen producten met veel sop of geurtjes gebruikt, dan zal de muis des te meer plassen om zijn eigen geur terug te krijgen.

Waar plaats je een muizenkooi?

Het is belangrijk om het verblijf op een tochtvrije plek neer te zetten en uit de zon te plaatsen. Vooral bij terraria en aquariums is er een grote kans op het ontstaan van hitte en zal vocht verdampen, wat weer zorgt voor minder zuurstof voor de muis. Daarnaast is het belangrijk om het verblijf niet op de grond te plaatsen, dit vergroot namelijk de kans op tocht.