Wat je kunt doen om je konijn te verwennen

Konijnen behoren tot de favoriete huisdieren, vooral bij gezinnen met kinderen. Konijnen hebben dan ook iets schattigs en zijn goed aaibaar, mits je ze tam maakt en voorzichtig benadert.

Toch hebben ook konijnen speciale wensen als het aankomt op voedsel. Daarnaast vinden ze het ook fijn om af en toe verwend te worden. Dit geldt voor eten, maar ook qua speelgoed en verzorging.

Heb je een konijn binnen of buiten of overweeg je om er eentje aan te schaffen? Geef de verzorging van een konijn optimaal vorm en haal meer voldoening uit de relatie met je huisdier.

Hoe je dat doet, daar vertellen wij je meer over.

Waarom is het verwennen van je konijn belangrijk?

Een tevreden konijn is belangrijk en daarom is het de moeite waard je hierin te verdiepen.

Een konijn dat niet lekker in zijn vel zit, kan agressief worden, aanvallen, bijten en klauwen. Dit is geen pretje, vooral niet als je kind daar de dupe van wordt.

Een konijn is gelukkig goed tam te maken, mits je hem op de juiste manier verzorgt. Dit betekent dat je al van jongs af aan bezig bent om je konijn een fijn leven te bieden. Voor zowel een binnen- als buitenkonijn is dit van groot belang.

Hoe beter een konijn in zijn vel zit, hoe tammer hij wordt en hoe meer plezier je er aan beleeft.

Hoe voorkom je dat je konijn ongelukkig wordt?

Je kunt van alles doen om je konijn het naar zijn zin te maken. Denk bijvoorbeeld aan het konijnenverblijf. Dit moet groot genoeg zijn en op tijd worden verschoond.

Verder is het belangrijk dat een konijn altijd iets te doen heeft. Het is een nieuwsgierig dier en je helpt hem hierbij door zijn intelligentie te prikkelen. Dit kan met speelgoed dat je koopt in een dierenwinkel, maar het is ook een optie om zelf wat in elkaar te knutselen. Wc-rollen doen het altijd goed.

Een konijn houdt van lekker eten, maar stem de hoeveelheid voeding af op het aantal kilo's lichaamsgewicht. Overgewicht is slecht voor zijn fitheid en conditie.

Geef je konijn daarom konijnenvoer (biks), iedere dag wat groenten en natuurlijk onbeperkt hooi.

Tips voor een vrolijk en levendig konijn

Zie jij je zoon of dochter graag gelukkig met een vrolijk en tam konijn? Laat ons jou helpen hoe je dit vormgeeft:

- Maak het konijnenhok regelmatig schoon.

- Bied je konijn bewegingsvrijheid door hem regelmatig los te laten lopen. Zorg wel dat de omheining hoog genoeg is, want bij een schrikreactie kan een konijn hoog springen.

- Prikkel je konijn om in actie te komen door het geven van speelgoed.

- Verwen je huisdier iedere dag met groenten. Fruit mag ook, maar wel met mate.

- Breng regelmatig een bezoek aan de dierenarts zodat je zeker weet dat hij lekker in zijn vel zit.

Ga op zoek naar een lief konijn en geef het dier de aandacht die het nodig heeft om een plezierig leven te leiden.