De juiste bodembedekking voor je kleine knager

Je knaagdier of konijn vindt het fantastisch om te graven en te wroeten in de grond. Een goede bodembedekking is daarom cruciaal. Niet alleen voor het comfort van je knager, maar ook omdat je zo zijn kooi langer schoonhoudt en vieze geurtjes tegengaat.

Wat is nu de juiste bodembedekking voor het hok van je kleine vriend?

Verschillende soorten bodembedekking

Er zijn talloze soorten bodembedekking, zodat je de materialen perfect kunt afstemmen op je knaagdier of konijn. Bijvoorbeeld:

  • stro
  • strokorrels
  • pellets
  • houtvezel ...
  • ...

Bodembedekking voor je knager: 3 soorten lagen

Bodembedekking kan uit 3 lagen bestaan. Combineer minstens 2 verschillende lagen om je knaagdier het allergrootste comfort te bezorgen en vieze geurtjes tegen te gaan.

1. De juiste bodembedekking: onderlaag

Aan te raden voor: konijnen, cavia’s, chinchilla’s, ratten en degoes.

De onderlaag is de laag die je als eerste uitstrooit in de kooi van je knager. Ze kan bestaan uit onder andere geperste houtvezels, houtkorrels of stro. Welk materiaal je ook kiest: het is belangrijk dat het vocht goed absorbeert en geurtjes beperkt.

2. De juiste bodembedekking: middenlaag

Aan te raden voor: konijnen, cavia’s, chinchilla’s, ratten, degoes, muizen en hamsters.

Een onderlaag is goed om geurtjes tegen te houden. Toch kan ze vaak nogal grof aanvoelen. Met een middenlaag van bijvoorbeeld houtkrullen maak je de ondergrond wat zachter voor de pootjes van je diertje. Bovendien houdt het materiaal de warmte beter vast.

3. De juiste bodembedekking: bovenlaag

Aan te raden voor: konijnen, cavia’s, chinchilla’s, ratten, degoes, muizen en hamsters.

Met een kwaliteitsvolle bovenlaag voelt je konijn of knaagdier zich helemaal thuis in zijn kooi. Hij gebruikt die namelijk om een nestje te bouwen of om erin te graven.

Door voor strooisel met natuurlijke componenten te kiezen, bezorg je je diertje meer comfort. Wissel je de materialen af? Dan zorg je ook voor meer activiteit en plezier in je knaagdierenhotel. Knagers zijn van nature nieuwsgierig, en gaan graag op ontdekking. Door af te wisselen met de inhoud van je bovenlaag, zorg je dat er altijd iets nieuws te verkennen en te besnuffelen valt.

Tips voor een schone bodembedekking

  • Gebruik geen kattenzand als ondergrond. Het materiaal is niet geschikt voor je knager en kan zijn longen irriteren.
  • Leer je diertje om zijn behoeften in een apart hoekje te doen. Zo kun je dat deel gemakkelijk wegscheppen en voorkom je nare geurtjes.

Regelmatig de volledige bodembedekking verversen blijft nog altijd een vereiste. Zorg ook voor voldoende ventilatie in het hok.