Hoe je zelfstandig konijnenspeeltjes maakt

Konijnen zijn nieuwsgierige dieren en je kunt ze daar prima een handje bij helpen. Het is leuk om konijnen uit te dagen door aan de slag te gaan met konijnen speeltjes. Die hoef je niet perse te kopen, want je maakt ze ook gemakkelijk zelf. Onbehandeld riet, maar ook takken en dennenappels zijn leuk konijnenspeelgoed. Konijnen graven vaak ook en daarbij past een kartonnen doos gevuld met bijvoorbeeld zaagsel of krantensnippers. Maak een gat in de doos en je huisdier is verzekerd van urenlang speelplezier. En wat te denken van een complete konijnen hindernisbaan? Je maakt dit onder andere van stapels boeken, schoenendozen en tunnels.

Wat is het nut van konijnen speeltjes?

Met je konijn spelen, is een goede manier om verveling tegen te gaan. Door te spelen, prikkel je de intelligentie van je konijn en daag je hem uit om in actie te komen.

Je verwacht het misschien niet, maar konijnen zijn dol op het spelen van spelletjes. Niet spelen leidt mogelijk tot gezondheids- en gedragsproblemen.

Er zijn allerlei manieren om je konijn bezig te houden en wij raden je aan dit niet te laten versloffen. Want het is goed voor de welzijn van het dier en het versterkt de band die jij met je konijn hebt.

Tot slot stimuleer je door te spelen ook het natuurlijke zoekgedrag bij konijnen. Allemaal goede redenen om hier iets mee te doen!

Hoe pak je dit succesvol aan?

Wil jij konijnen prikkelen om te bewegen of in actie te komen? Zowel binnen als buiten het verblijf is er van alles mogelijk om dit te realiseren.

Voedsel verstoppen is een simpele, maar leuke manier van spelen. Hierbij kun je onder andere gebruik maken van wc-rollen.

Speelballetjes vullen met voedsel? Doe het vooral, want het houdt een konijn bezig en zet hem in beweging.

Loopt je konijn ook weleens buiten de kooi? Creëer een doolhof van kartonnen dozen met openingen en leg een spoor van voedsel aan.

Wil je de hersenen van je konijn trainen? Verstop dan snacks in bijvoorbeeld speelgoed dat je voor hem maakt.

Tips om je konijn te plezieren

Een konijn dat zich verveelt, zit niet lekker in zijn vel. Dit kan leiden tot een depressief konijn of andere gedragsproblemen. Wat kun je hieraan doen?

  • Konijnen zijn sociale dieren en hebben aandacht en spel nodig om de dag goed door te komen.
  • Naast gezonde voeding is het ook belangrijk je konijn verzorging en aandacht te geven op het gebied van spelen. Dit hoeft niet duur te zijn, want met karton en wc-rollen zijn vaak allerlei creaties in elkaar te zetten.
  • Maak je konijn tam door hem regelmatig los te laten lopen. Doe dit wel in een beschermd en omheind gebied.

Wil je konijn niet spelen en eet hij ook slecht? Dan is er misschien iets anders aan de hand. Ga vooral langs bij de dierenarts voor onderzoek en advies op maat.