Je knaagdier of konijn afkoelen op warme dagen

7 tips om je knaagdier of konijn af te koelen tijdens warme dagen

Bij hoge temperaturen krijgen knaagdieren en konijnen het al snel veel te warm. Met deze tips geef je je knagers wat verkoeling tijdens de hete zomermaanden, en voorkom je oververhitting.

Knaagdieren en konijnen vs de hitte: geen zweet

Konijnen en andere knagerskunnen niet zweten en voeren overtollige warmte vooral af via hun voetzolen, de oren en hun adem. Ratten blazen nog wat extra stoom af via hun staart.

Tijdens hete zomerdagen is het extra belangrijk om je knaagdier of konijn voldoende af te koelen om oververhitting te voorkomen.

Is mijn knaagdier of konijn oververhit?

Oververhitting van je konijn of knaagdier herken je aan de volgende symptomen:

  • sloom en languit liggen
  • sneller en met de bek open ademen
  • kwijlen
  • stoppen met eten of drinken.

Neem in dat geval zo snel mogelijk contact op met je dierenarts, ook als je niet helemaal zeker bent.

Tips om je knaagdier of konijn af te koelen

1. Bevochtig oren en pootjes voor meer verkoeling

Geef je knaagdier of konijn extra verkoeling door zijn pootjes en oren te bevochtigen met wat lauw water. Zo voert je dier de warmte gemakkelijker af.

2. Koel je konijn of knager af met een icepod of koelmat

Tijdens een hittegolf hebben konijnen en knaagdieren het extra zwaar. Gelukkig zijn er verschillende manieren om extra verkoeling te bieden:

verkoeling met een bevroren waterfles: geef je knaagdier of konijn extra verkoeling door een plastic fles voor 2/3 met water te vullen en ze in te vriezen. Wikkel de bevroren fles in een doek en leg ze in het hok. Hou je knager wel in de gaten zodat hij niet aan de fles begint te knabbelen.

extra koelte met een koude steen: het trucje hierboven werkt ook met een steen. Die is bovendien beter bestand tegen bijtgrage knabbelaars. Heb je een grote kooi? Dan kun je zelfs een stoeptegel gebruiken.

koelmatten voor knaagdieren en konijnen: deze matten zijn gevuld met een speciale koelgel of water en bieden je knagers snel verkoeling. Tip: leg een schone theedoek over de koelmat om ze te beschermen tegen bijtgrage tandjes.

3. Voorzie genoeg drinkwater

Hou het vochtniveau van je knager op peil en voorzie eventueel extra drinkflessen. Ververs het water regelmatig.

Een waterfles voor konijnen of knaagdieren in combinatie met een isolerende thermocover houdt water lekker koel en gaat algen tegen. Let op: het water hoeft niet ijskoud te zijn, want daar kan je lieverd buikpijn van krijgen.

4. Geef ratten en cavia’s extra verkoeling met een minizwembadje

Sommige ratten en cavia’s houden wel van een zwembadfeestje. Doe je besnorde vriend een plezier door een ondiepe bak met een klein laagje water in zijn verblijf te zetten. Hou je troetel goed in het oog en zorg dat hij gemakkelijk weer uit de bak kan.

5. Hou je huis koel

Je knaagdier of konijn afkoelen lukt beter als het ook fris is in de rest van je huis. Gebruik gerust airco of een ventilator, maar richt de luchtstroom nooit op je dier. Knaagdieren en konijnen zijn erg gevoelig aan tocht.

6. Verkoel het verblijf van je konijn of knaagdier

Staat het verblijf van je troetel buiten? Check dan of het zeker uit de zon staat. Verplaats het verblijf naar een plek waar de hele dag schaduw is, of zet het binnen tijdens warme zomerdagen.

7. Werk extra hygiënisch

Je knaagdier of konijn alleen maar afkoelen tijdens warme zomerdagen is niet genoeg.

Konijnenlopen bij hoge temperaturen bijvoorbeeld meer kans op de schadelijke huidmadenziekte myasis. De ziekte wordt veroorzaakt door de eitjes van de blauwgroene bromvlieg, die verlekkerd is op de geur van stoelgang en urine. Hou daarom het hok van je dier brandschoon.

Je knaagdier of konijn afkoelen: stel je vraag aan onze experten

Er zijn verschillende manieren om je knaagdier of konijn af te koelen. Raak je er niet uit? Stel je vraag dan aan onze Maxi Zoo-medewerkers: zij zijn opgeleid om je professioneel advies te geven.