Wanneer verlaten konijnen het nest?

Een nest met konijnen is super schattig om te zien, maar vaak gaat er ook van alles mis. Dit komt omdat jongeren vaak veel te vroeg bij hun moeder vandaan worden gehaald. In sommige gevallen gebeurt dit al bij een leeftijd van 5 weken, maar dit is echter veel te vroeg. Vanaf welke leeftijd mogen jonge konijntjes wel bij hun moeder weg en waar moet je op letten als je een exemplaar aanschaft voor jezelf of je kinderen? Help een jong uit het nest op de juiste wijze door hem niet eerder dan toegestaan mee te nemen naar je huisadres. Wij geven je een aantal tips om je daarbij te helpen.

Waarom is het belangrijk dat jonge konijnen het nest op het juiste tijdstip verlaten?

Het is belangrijk om jonge konijnen minimaal 8 weken bij hun moeder te laten. Het liefst nog iets langer, want op die manier kunnen ze nog van alles bij hun moeder leren.

Jonge konijntjes drinken zeker tot 7 weken bij hun moeder en dus is het niet verstandig om ze eerder uit het nest te halen.

Het is goed om te weten dat ze uiterst kwetsbaar zijn, vooral ook voor allerlei ziektes en dus is het belangrijk dat ze alle relevante voedingsstoffen binnenkrijgen via de moedermelk.

Tussen de 5 en 8 weken stapt een konijnenjong steeds meer over op vast voedsel en het is van belang om dit proces niet te verstoren.

De beste aanpak om een konijn te kopen

Wil je dolgraag een konijn aanschaffen om je kinderen ermee te verrassen of koop je hem gewoon voor jezelf?

Let er dan op dat je een konijn niet te jong aanschaft, want dit kan leiden tot mogelijke gezondheidsproblemen. Haal je een konijn eerder dan 8 weken weg bij de moeder, dan kan hij diarree krijgen omdat hij geen moedermelk meer krijgt. Een konijn met diarree is vaak geen goed teken en leidt vrijwel altijd tot de dood.

Zorg daarom dat een konijn oud genoeg is om in huis te nemen of buiten in een hok te plaatsen.

Tips voor een gezond konijn

Wil je volop plezier beleven aan een konijn? Lees onze tips voor een sterk en gezond konijn:

  • Schaf een konijn pas aan als hij minimaal 8 weken oud is.
  • Geef een jong konijn nooit teveel groen voor, want dit leidt tot diarree.
  • Bezoek de dierenarts om je konijn te laten onderzoeken en vaccineer het dier om het te beschermen tegen allerlei ziektes.
  • Geef je konijn voldoende bewegingsruimte middels een hok of verblijf dat groot genoeg is.
  • Stem de hoeveelheid voer af op leeftijd. Hooi mag hij onbeperkt, want hierdoor slijten de tanden.
  • Draag iedere week zorg voor een schoon en opgeruimd verblijf.