Wat konijnen lekker vinden om te eten

Konijnen zijn van nature planteneters en daarom is het belangrijk dat ze voldoende vezels binnenkrijgen. Bijna alle voedingsstoffen die konijnen nodig hebben, halen ze uit groenvoer, hooi en uit eigen keutels. Wil jij je konijn een gezond dieet voorschotelen, dan is het belangrijk dat je ze weinig droogvoer geeft, onbeperkt hooi, veel groenvoer en af en toe een stukje fruit. Zet je je konijn voor het eerst buiten op het gras? Laat hem voorzichtig wennen aan het gras, want het is eiwitrijk en dit kan darmproblemen veroorzaken. Waarom is een gezond voedingspatroon bij konijnen eigenlijk zo belangrijk?

Waarom is het belangrijk om te weten wat konijnen eten?

De aankoop van een konijn brengt de nodige zorg met zich mee. Je wilt niet dat het je huisdier ergens aan ontbreekt en daarom verdiep jij je in wat het diertje nodig heeft - ook op het gebied van eten.

Hoewel veel mensen konijnen van alles toe stoppen qua groenten, is dit niet altijd verstandig. Konijnen hebben een gevoelig darmstelsel en bijvoorbeeld kool leidt al snel tot gasvorming. Daarnaast kunnen konijnen ook diarree krijgen en dit kan in het ergste geval eindigen in de dood.

Daarom geef je een konijn vooral wat bij hem past en vooral ook wat hij nodig heeft. Het voedingspatroon van een konijn bestaat voornamelijk uit biks, onbeperkt hooi, groenvoer en af en toe een stukje fruit.

Wat is het eetpatroon van konijnen?

Zoals eerder al benoemd zijn konijnen echte planteneters. Ze hebben daarom zoveel mogelijk vezels nodig. Vezels zitten voornamelijk in biks en hooi. Bij het geven van biks moet je wel oppassen dat je een konijn niet over doseert. Dit leidt al snel tot een konijn met overgewicht.

Hoe dan ook, zorg dat je konijn altijd onbeperkt hooi tot zijn beschikking heeft. Voor een konijn is het belangrijk om bezig te blijven. Eet een konijn niet of nauwelijks, dan is er vaak sprake van een gezondheidsprobleem. In zo'n situatie kun je het beste zo snel mogelijk een dierenarts raadplegen.

Tips voor een gezond eetpatroon

Zie je graag een gezond en gelukkig konijn? Lees dan onze tips hoe je dit op een goede manier aanpakt:

  • Geef een konijn dagelijks biks, maar stem dit af op grootte en lichaamsgewicht.
  • Voorzie je konijn van onbeperkt hooi en vers drinkwater.
  • Geef je konijn gerust wat groenvoer, maar wees er ook voorzichtig mee.
  • Af en toe een stukje fruit vindt een konijn ook lekker.
  • Wil jij je konijn iets te knagen geven? Wilgentakken zijn goed voor hun tanden en een prima bezigheidstherapie.
  • Kampt je konijn met gezondheidsklachten? Ga zo spoedig mogelijk naar een dierenarts om je huisdier grondig te laten onderzoeken.