Deze bloemen eten konijnen niet

Konijnen zijn gek op groenvoer en dus is het logisch dat ze af en toe ook weleens bloemen binnenkrijgen. Toch hebben konijnen geen aangeboren instinct om te beslissen welke bloemen ze wel of niet eten. Sommige bloemen zijn zelfs giftig voor konijnen en daarom is het belangrijk hier aandacht aan te besteden. Veel tuinplanten zijn giftig voor konijnen en dus kan je je huisdier niet altijd vrij laten loslopen. De Narcis, Hyacint, Sierui en Montbretia zijn bloemen die konijnen niet graag eten. Probeer je konijn daarom zoveel mogelijk los te laten in een afgebakend terrein waar geen giftige bloemen staan.

Waarom mogen konijnen deze bloemen niet eten?

Konijnen zijn dol op gras, hooi, groenten en allerlei andere lekkernijen. Toch mogen konijnen een aantal planten en bloemen niet eten. Hoe leuk het ook is om je konijn te laten rondhuppelen in je tuin, toch schuilt er gevaar.

Veel tuinplanten en bloemen zijn giftig voor een konijn en dus mag hij er ook niet van eten. Doet hij dit wel, dan kan dit leiden tot allerlei gezondheidsproblemen, bijvoorbeeld een verstoring van het darmstelsel. Er kan zelfs vergiftiging optreden waardoor een konijn komt te overlijden.

Diarree en gas buiken komen bij konijnen veelvuldig voor en daarom moet je er alles aan doen om dat te voorkomen.

Hoe voorkom je dat konijnen verkeerde bloemen eten

Wil jij je konijn beschermen tegen giftige planten- en bloemensoorten? Zorg dan dat je tuin konijnproof is. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je tuin goed omheind is zodat je konijn niet kan ontsnappen of zomaar overal aan kan knabbelen.

Laat een konijn ook nooit zomaar onbeperkt van het gazon eten. Vooral bij jonge konijnen kan dit fataal aflopen. Het leidt al snel tot diarree en andere gezondheidsproblemen.

Verder besteed je aandacht aan een gezond voedingspatroon. Dit betekent onder andere dat je konijn biks krijgt, maar ook onbeperkt hooi en altijd vers drinkwater. Dit laatste is belangrijk omdat hiermee afvalstoffen op een correcte wijze worden afgevoerd.

Tips bij het voeren van konijnen

Wil je er zeker van zijn dat je konijn de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt? Lees onze tips voor de juiste aanpak:

  • Stem de hoeveelheid biks af op de grootte en het gewicht van je konijn.
  • Geef je konijn onbeperkt hooi, iedere dag groenvoer en af en toe een stukje fruit.
  • Let er op dat een konijn altijd vers drinkwater tot zijn beschikking heeft.
  • Wil je je konijn wilde bloemen geven? Dit is mogelijk, maar let er wel op dat bijvoorbeeld paardenbloemen niet bespoten zijn.

Kortom: investeer in een gezond voedingspatroon bij je konijn, dan heb je jarenlang een leuk maatje om naar te kijken!