Het beste voer voor jouw cavia

Caviavoer: brokjes of gemengd

Je kan je cavia het beste standaard caviavoer geven. Dit uitgebalanceerde cavia eten koop je als korrels of als gemengd voer. Alles wat je dier nodig heeft, zit hierin. Bij caviakorrels of -repen zijn de ingrediënten samengeperst, bij gemengd voer zijn ze los. Cavia’s hebben vezels en zetmeel nodig, maar ook zaden, groente en fruit. In gemengd voer zitten naast brokjes voor de vezels en het zetmeel, ook onder andere zaden en stukjes gedroogd groenvoer. Standaard cavia voeding is geschikt voor alle soorten en groottes. Let er wel op dat jonge cavia’s genoeg calcium binnenkrijgen. Verder is hooi een belangrijk onderdeel van cavia voeding.

Soorten caviavoer

Er zijn twee soorten cavia voeding: compleetvoer en enkelvoer. In compleetvoer zitten alle belangrijke ingrediënten voor je cavia, zoals granen, zaden, groente en fruit. Dit cavia eten is verkrijgbaar in de vorm van korrels, repen of als een mengsel van losse stukjes. Daarnaast is er enkel caviavoer. Deze soort cavia voeding moet je zelf aanvullen met bijvoorbeeld groenvoer. Is je cavia allergisch of intolerant voor bepaald voedsel? Daar is speciaal cavia eten voor te koop. Ook voor cavia’s met een doffe vacht, gebitsproblemen of een slechte stoelgang is aangepast voer te koop. Dat kan de klachten verminderen. Is je cavia aan de stevige kant? Met speciale cavia voeding voor dieren met overgewicht slankt je knaagdier vast af.

Hoe geef je caviavoer

Je cavia heeft per kilo lichaamsgewicht 10 tot 15 gram caviavoer per dag nodig. Geef je cavia nooit te veel. Je huisdier wordt dan niet alleen te dik, het kan ook blaas- of nierstenen krijgen. Dit komt doordat je cavia dan te veel calcium binnenkrijgt. Hooi mag je wel onbeperkt geven. Als je je cavia complete voeding geeft, is bijvoeden niet nodig. Ook hoef je dan geen vitamine druppels te geven; de noodzakelijke vitamines zijn er al aan toegevoegd. Wel is het goed om een beetje hooi of af en toe een stukje groente of fruit te geven. Als je enkelvoer geeft, moet je wel bijvoeden met groente, fruit en hooi. Welke cavia voeding je het best aan je dier geeft, hangt af van zijn of haar voorkeur. De ene cavia eet liever complete korrels, de andere ziet liever gemengd cavia eten in het voerbakje. Probeer dus verschillende soorten uit. Tenzij je cavia dieetvoer nodig heeft, natuurlijk. Bij gemengd voer eten cavia’s soms alleen wat ze lekker vinden en krijgen daardoor een tekort aan voedingsstoffen. Geef dan complete korrels.

Voedingsstoffen en vitaminen in caviavoer

In cavia voeding zitten onmisbare voedingsstoffen als calcium, koper en zink. Daarnaast zijn er extra vitamines aan toegevoegd, zoals vitamine C, A, D3 en E. Omdat je cavia deze stoffen nodig heeft, is het belangrijk dat hij caviavoer eet en niet bijvoorbeeld konijnenvoer. Cavia’s kunnen zelf geen vitamine C aanmaken, dus dat moet in de juiste hoeveelheid in het cavia eten zitten.

Dit is een link