Het meest geschikte hooi voor konijnen

Konijnen zijn planteneters en hebben daarom veel vezels nodig. Om die reden is het belangrijk konijnen onbeperkt hooi te geven. Het maakt niet uit als ze hooi blijven eten, want dit is noodzakelijk voor een gezonde darmflora. Ben je er niet zeker van dat je konijn voldoende hooi krijgt en wil je hier iets aan doen? Je kunt variëren als het gaat om hooi, want er zijn verschillende hooisoorten verkrijgbaar. Kies bijvoorbeeld uit kort of langstengelig hooi en/of dik of dun hooi. Het is goed om jezelf de vraag te stellen wat nu het meest geschikte hooi is voor konijnen.

Waarom is goed hooi voor konijnen zo belangrijk?

Kwalitatief hooi is relevant voor konijnen, want het houdt de darmen gezond. Het voorkomt diarree en dit is van groot belang. Een konijn dat continu aan de diarree is, heeft vaak ernstige gezondheidsproblemen en in het ergste geval leidt dit zelfs tot de dood.

Konijnen hebben daarom onbeperkt hooi nodig. Het kauwen op hooi houdt ze bezig en helpt bovendien bij het slijten van de kiezen. Eten ze onvoldoende hooi, dan kan dit op den duur haakjes en andere gebitsproblemen veroorzaken. Dit is uiterst pijnlijk en daarom kun je ze maar beter zoveel mogelijk hooi geven.

Tot slot zit er in hooi veel vezels en dit hebben konijnen nodig, want het zijn van nature echte planteneters.

Hoe vind je het juiste hooi?

Hooi voor konijnen is er natuurlijk in alle soorten, dus hoe weet je nu welk hooi het meest geschikt is om te geven?

Hooi kan je op verschillende plekken kopen en veel mensen kiezen ervoor om dit bij de boer te doen. Wel weet je niet of er mogelijk giftige gras- of bloemensoorten in het hooi zitten en daarom is het beter hooi te kopen in de dierenwinkel.

Welke hooisoort je ook aanschaft, een aantal zaken zijn belangrijk. Kwalitatief hooi heeft een groene kleur, ruikt fris, schimmelt niet, is niet vochtig en bevat tot slot ook geen stof.

De meeste voedingsstoffen bevinden zich in groen hooi. Kortom: voer je konijn dus vooral groen hooi.

Nog meer tips voor een gezond konijn

Zie je graag een gezond konijn zodra je hem te eten geeft of laat rondlopen in de tuin? Lees onze tips hoe je dit realiseert:

- Geef kwalitatief (lees: groen) hooi en zorg dat hij altijd vers drinkwater tot zijn beschikking heeft.

- Naast hooi mag een konijn ook biks en iedere dag wat groenvoer. Wees voorzichtig met het geven van fruit.

- Probeer je konijn tam te maken en regelmatig een spelletje met hem te spelen. Een konijn is een sociaal dier en door met hem te spelen, prikkel je ook zijn intelligentie.

- Zit je konijn niet lekker in zijn vel of merk je dat hij traag of slecht eet? Raadpleeg de dierenarts, want misschien kampt hij met gebitsproblemen.