Wat eten konijnen het liefst?

De meeste konijnen zijn dol op hooi, biks en verschillende soorten groenten. Het is goed om te weten dat konijnen planteneters zijn en daarom veel vezels nodig hebben. Dit betekent dat je konijnen onbeperkt hooi mag geven. Sterker nog, konijnen zijn er dol op, dus zorg dat je huisdieren niets tekort komen. Wortels, andijvie, witlof of een stukje fruit, de meeste konijnen zijn er dol op. Wel is het belangrijk om konijnen niet onnodig veel voer te geven. De kans op overgewicht is groot, vooral bij konijnen die maar beperkt bewegen. Hoe houd jij je konijn sterk en gezond?

Waarom vinden konijnen dit eten zo lekker?

Konijnen houden van lekker eten. Het is een prima methode om bezig te zijn en het houdt de darmen sterk en gezond. Konijnen zijn van nature planteneters en dit betekent dat ze veel vezels nodig hebben. Die vezels tref je vooral aan in biks (een product dat je kant-en-klaar koopt), maar het zit ook in hooi en groenten.

Wist je dat konijnen hun voedingsstoffen vooral halen uit een klein beetje biks, hooi, groenten en uit hun eigen keutels?

Probeer gemengd voer zoveel mogelijk te voorkomen, want dit is vaak koolhydraatrijk en dit leidt tot overgewicht. Bovendien bestaat er een risico dat ze alleen de lekkere dingetjes er tussenuit pikken.

Hoe integreer je dit in het eetpatroon?

Het dagelijks verzorgen van je konijn op het gebied van voeding is geen lastige klus, maar je moet wel weten hoe je dit slim aanpakt.

Geef maximaal 20 gram brokjes of biks per kilo lichaamsgewicht per dag. Probeer gemengde brokjes zoveel mogelijk te voorkomen.

Let er op dat je konijn altijd onbeperkt hooi krijgt. Dit mag geen oud of muf hooi zijn, maar vers en kruidig. Op die manier slijten de kiezen goed en voorkom je haakjes en dus ook een bezoek aan de dierenarts.

Geef een konijn gerust iedere dag wat groenvoer, maar pas wel op met kool en uien. Dit pakt niet goed uit en leidt onder andere tot gasvorming en diarree.

Tips voor een gezond konijn als huisdier

Is het je wens dat het je konijn nergens aan ontbreekt? Maak slim gebruik van onze tips:

  • De verzorging van een konijn bestaat onder andere uit een schoon verblijf, maar ook voldoende eten en vers water. Continu eten, betekent dat je konijn gezond is.
  • Geef je konijn regelmatig wat te knabbelen. Denk bijvoorbeeld aan wilgentakken. Er zitten vezels in en het is goed voor het gebit.
  • Zit je konijn teruggetrokken in een hoekje, eet hij weinig of misschien wel helemaal niets? Dan is je konijn ziek, gestrest of depressief. Bezoek zo spoedig mogelijk een dierenarts voor een heldere diagnose.Een konijn is leuk als huisdier, maar zorg er goed voor, vooral ook als het gaat om zijn voedingspatroon!
  • Een konijn is leuk als huisdier, maar zorg er goed voor, vooral ook als het gaat om zijn voedingspatroon!