Vleermuizen in je tuin: vriendelijke insectenvangers

Muggenvanger gezocht? Verwelkom de vleermuis in je tuin

Geen fan van muggen? Bang van spinnen? Dan verwelkom je de vleermuizen in je tuin vast met open armen. Lees hier hoe je de gewiek(s)te insectenvangers een hartelijk welkom geeft en waarom ze je hulp goed kunnen gebruiken.

Vleermuizen in je tuin: nuttige insectenetertjes op bezoek

Bij zonsondergang zie je ze soms weleens voorbijschieten: snel fladderende vleermuizen op zoek naar hun volgende prooi. En nee, dat is geen onschuldig mensennekje: het is een mythe dat vleermuizen stiekem vampiers zijn. Wat ze dan wel op het menu zetten? Insecten. Véél insecten.

De gewone dwergvleermuis, die je hier het vaakst ziet voorbijwieken, verorbert op 1 nacht wel 300 muggen, spinnen of andere insecten. Met meer vleermuizen in je tuin bespaar je jezelf dus heel wat slapeloze nachten.

Vleermuizen verjagen: verboden in België

Wist je dat er wereldwijd meer dan 1000 verschillende soorten vleermuizen bestaan? België telt 21 soorten, waarvan er 13 bedreigd zijn. We doen er daarom alles aan om meer vleermuizen in onze regio te verwelkomen, en hun aantallen op te krikken.

Ook de wet helpt daarbij: vleermuizen zijn wettelijk beschermd, en het is verboden om ze te vangen, te doden of (de toegang tot) hun verblijfplaatsen te vernietigen.

Zo lok je vleermuizen naar je tuin

Onze gevlerkte vrienden kunnen alle hulp gebruiken. Draag jij ook je steentje bij?

  • Richt je tuin insectvriendelijk in: zo is er niet alleen een overvloed aan eten voor vleermuizen, maar ook voor vogels en andere dieren met een knorrende maag.
  • Haal in de zomer je kat een uur voor zonsondergang weer naar binnen. Zo geef je de vleermuizen de kans om in alle rust hun slaapplek te verlaten, en op jacht te gaan voor hun jongen.
  • Ontdek je een vleermuis in winterslaap? Laat die dan rustig verdersnurken, zodat al zijn lichaamsfuncties op een laag pitje blijven staan. Wek je hem toch, dan heeft dat een vaak dodelijke impact op zijn vetreserves door alle lichaamsfuncties die weer op gang komen.

Vleermuis in je tuin of in je huis?

Sommige vleermuizen rusten uit in boomholtes, andere kiezen voor een donkere grot, en nog andere soorten vinden een schuilplaats bovenin je huis geweldig: bijvoorbeeld in een spleet onder een dakpan.

De kans is groot dat je niets merkt van je slapende bezoeker. Plan je werken aan je dak of je spouwmuren? Check dan altijd eerst of je geen vleermuis te gast hebt: zo help jij de diertjes te beschermen.

Installeer een vleermuizenkastje als schuilplaats

Vleermuizen die hun stek zoeken in je huis, zorgen zelden voor overlast. Met een donkere zolder, een spleet onder een dakpan of een plek onder een vensterbank zijn ze doorgaans erg tevreden. Ze gebruiken alleen bestaande toegangen: een opening van 2,5 op 1 cm is vaak al genoeg.

Ook een vleermuizenkastje kan wonderen doen. Let hierop als je zo’n nestkast ophangt:

  • Hang de kast minstens 3 meter hoog, aan een stevige boom die bij voorkeur in een groepje bomen staat.
  • Installeer je vleermuizenkast op een rustige plek, en doe dat best voor de start van het voorjaar.
  • Richt je kast naar het zuiden of zuidwesten voor een behaaglijke schuilplek: hoe meer zon, hoe beter voor warmtefanaten als vleermuizen.
  • Hou de aanvliegroute vrij: vermijd takken, bladeren en andere obstakels voor of onder de invliegopening.

Vleermuis in je huis of vleermuis gevonden?

Fladderde een vleermuis per ongeluk je woonkamer binnen? Dan wil die zo snel mogelijk naar buiten – tenzij het daar al licht is.

Ofwel begeleid je je verdwaalde bezoeker naar een open raam, ofwel hou je hem nog veilig in een doos met luchtgaten, zodat je hem ’s avonds kunt laten wegvliegen. Draag altijd stevige handschoenen als je een vleermuis aanraakt.

Op de site van Natuurpunt lees je in detail hoe je een gevonden of verdwaalde vleermuis het best helpt,[SH3] en wanneer je een vogelopvangcentrum belt.

Foto: Hugo Willocx

In samenwerking met Natuurpunt