Zo verwelkom je eekhoorns in je tuin

Zo tover je je tuin om tot een eekhoornparadijs

Blinkende oogjes, een wollige pluimstaart en knotsgekke capriolen in de bomen. Wie smelt er niet als hij een eekhoorn ziet? Net zoals de vogels in je tuin, kunnen ook deze acrobaten je hulp goed gebruiken. Benieuwd hoe je het leven van eekhoorns wat gemakkelijker maakt? Lees snel verder.

Houden eekhoorns een winterslaap?

Eerst een hardnekkig misverstand uit de wereld helpen: eekhoorns houden geen winterslaap. In de winter doen ze het wel wat rustiger aan, want ze kunnen hun energie goed gebruiken. Je ziet ze dan alleen ’s ochtends uit hun nest klauteren om wat van hun wintervoorraad te peuzelen.

Die wintervoorraad leggen ze aan in de herfst. In het goudgeel kleurende bos verorberen ze ook extra veel lekkernijen, want zo kweken ze een dikkere vetlaag waarmee ze de winter doorkomen.

Wat eet een eekhoorn?

Wist je dat eekhoorns eikels maar uitzonderlijk op het menu zetten? Eikels zitten tjokvol looizuren, en die kunnen knabbelende pluimstaarten niet goed verteren. Wat eten eekhoorns dan wel?

  • In de herfst en de winter vooral zaden van bomen: hazel- en okkernoten, beukennootjes en tamme kastanjes, en als het echt niet anders kan: eikels.
  • In het voorjaar mag het wat verser: dan smullen ze van knoppen en scheuten, bladeren, rupsen, paddenstoelen, bessen, insecten en heel af en toe een vogelei of een jonge vogel. Jep, eekhoorns zijn omnivoren.

Wanneer kan ik eekhoorns spotten?

Eekhoorns kun je het hele jaar door spotten. Ze dartelen rond van zonsopgang tot zonsondergang, tenzij het winter is. Dan zie je vooral in de ochtend hun schattige kopjes door de bladeren piepen.

Eekhoorns komen het vaakst voor in bosrijke omgevingen. Trek dus je laarzen aan voor een frisse boswandeling, of tover je tuin om tot een eekhoornparadijs.

Eekhoorns naar je tuin lokken? Zo ga je te werk

Verwen boomturners zoals eekhoorns met grote bomen in je tuin, liefst lekker dicht bij elkaar. Plant je eiken, beuken en hazelaars? Dan worden die gegarandeerd de favoriete stek van je lokale knabbelaars.

Hou je tuin natuurlijk en laat nestmateriaal zoals twijgen, bladeren, mos en gras liggen. Eekhoorns bekleden er lege boomholtes om in te schuilen mee, of ze bouwen een heus eekhoornnest: bolvormig met een zachte binnenkant, en met een doorsnee van ongeveer 30 cm.

Voorzie zelf de perfecte plek voor een eekhoornnest: plaats een eekhoornhuisje of nestkast zodat je pluimstaartige bezoeker alleen de binnenkant nog hoeft in te richten.

Zet een kommetje water op een veilige plek: eekhoorns hebben genoeg water nodig, net zoals vogels en andere dieren. Maak gerust een constructie met touwen en takken om katten en andere roofdieren te slim af te zijn: eekhoorns zijn echte circusartiesten.

Zo maak je een eekhoornvoederhuisje

Door de eekhoorntjes te voederen geef je hen een stevig duwtje in de rug, zeker tijdens de koude wintermaanden. Eekhoorns leggen dan wel wintervoorraden aan, maar die vinden ze niet altijd terug. In dit filmpje van Natuurpunt ontdek je hoe je snel een voederhuisje voor eekhoorns maakt.

Vul je eekhoornhuisje regelmatig met nootjes of een speciale voedermix, en haal je verrekijker alvast boven zodat je niets mist van alle eekhoorncapriolen. Succes!

Foto: Hugo Willocx