Aan tafel! Tips om vogels te voederen

Tijd om de vogels te voederen: zo pak je dat aan

Denk jij er pas in de winter aan om je tuinvogels te voederen? Lees dan snel verder, want je helpt onze gevederde vrienden pas echt vooruit als je hen het hele jaar door vogelzaad en mezenbollen aanbiedt. Ontdek hier hoe je een vogelbuffet uitstalt om van te smullen.

Daarom is het belangrijk om vogels bij te voeren

In de winter krijgen de vogels in je tuin het extra moeilijk om voedsel te vinden.

  • De meeste insecten kruipen ver onder de grond en er zijn geen bessen meer te bespeuren.
  • Door regen en sneeuw zijn er amper zaden te vinden.
  • De dagen zijn korter, waardoor ze minder tijd hebben om op voedseljacht te gaan.

Bijkomende uitdaging? In de winter hebben vogels meer energie nodig om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Elk extra hapje voedsel is dus meer dan welkom.

Vogels? Die voeder je het hele jaar door

Niet alleen in de winter smullen de vogels in je tuin van heerlijk vogelvoer dat voor hen klaarstaat. Ook in de lente is extra voedsel broodnodig, want dan verbruiken ze nog meer energie. Ze gaan op zoek naar nestmateriaal, leggen eieren en broeden die uit. En daarna vliegen ze constant heen en weer om de haast bodemloze maagjes van hun jongen te vullen.

Komen ze een vogelhuisje vol lekkers tegen? Dan zijn ze je eeuwig dankbaar.

Ook in de herfst mag je de vogels voederen. Want dan maken trekvogels zich klaar voor hun lange tocht naar warmere oorden.

Zo kies het juiste vogelvoer

Strooi je altijd hetzelfde vogelvoer? Begrijpelijk, maar net als mensen hebben ook vogels een gevarieerde voeding nodig. Hun behoeften verschillen per seizoen:

  • Lente: tuinvogels zijn nu druk in de weer om hun nest te bouwen, hun eieren te leggen en uit te broeden én hun jongeren groot te brengen. Trakteer hen dus op eiwit- en kalkrijk voedsel zoals meelwormen en fijngestampte eierschalen.
  • Zomer: je tuinvrienden eten nu hun buikje rond met bessen, zaden en insecten die ze overal vinden. Een beetje vogelzaad strooien is dus voldoende.
  • Herfst: trekvogels bereiden hun lange vlucht naar het zuiden voor. Snelle suikers helpen hen daarbij. Zet dus vooral vruchten en bessen op het menu.
  • Winter: standvogels – die thuisblijven – hebben in de koude maanden vooral vet nodig om zich warm te houden. Het ideale vogelvoer bestaat dan uit mezenbollen en pinda’s.

Voederplank, voederhuis of gewoon op de grond?

In de natuur zoeken veel vogelsoorten hun voedsel gewoon op de grond. Voor hen is het dus voldoende als je een plek in je tuin sneeuwvrij houdt en daar het eten neerlegt. Zorg ervoor dat er een struik of haag in de buurt is zodat ze zich bij gevaar snel kunnen verstoppen.

Toch hebben een voederhuis of een voederplank ook voordelen. Een overdekt voederhuis beschermt het vogelvoer tegen regen en sneeuw. Een open voederplank is dan weer gemakkelijk toegankelijk. Kies er eentje met opstaande randen en openingen in de hoeken zodat het regenwater weg kan.

Let hiervoor op als je vogels voert

Vogels voederen geeft je veel voldoening. Je maakt het leven van de vogels in je tuin een pak gemakkelijker, en kunt dagelijks hun capriolen in de gaten houden.

Heb je een kat, of zitten er andere vervaarlijke snoodaards in je tuin? Dan hebben die waarschijnlijk een schattig bolletje veren op het menu staan. Plaats daarom je voederhuis of voederplank minstens anderhalve meter van de grond.

Vogels voederen én water geven

Ook water is onontbeerlijk voor tuinvogels: niet alleen voor een gesmeerd vogelkeeltje, maar ook om hun verenkleed tiptop te houden. Lees hier hoe je hen trakteert op een fris slokje water.

In samenwerking met Natuurpunt.