Vogelbadje in je tuin? Hier moet je op letten

Vogelbadje in je tuin? Zo maak je er een spetterend succes van

Onze tuinvogels hebben het moeilijk: er is minder natuur, en daardoor vinden ze niet altijd wat ze nodig hebben. Gelukkig kun jij onze gevederde vrienden een handje helpen. Niet alleen door extra voer te voorzien of nestkastjes op te hangen, maar ook door hen aan een extra slokje water te helpen. Tijd voor een vogelbadje in je tuin!

Daarom vinden vogels amper water in de natuur

Wist je dat vogels water niet alleen gebruiken om te drinken, maar ook om hun veren schoon te maken? Genoeg water vinden is daardoor nog belangrijker dan op tijd een hapje scoren aan de voedertafel.

Toch is dat water er niet in overvloed:

 • Onze wegen zijn vaak zo glad dat er nergens een plas water blijft staan
 • Regenwater loopt snel weg via rioolputjes
 • Tijdens barkoude winters bevriest water, en tijdens kurkdroge zomer is er geen druppel te bespeuren.

Een vogelbadje in je tuin maakt dus wel degelijk het verschil.

Vogelbadje zetten: omdat water voor vogels van levensbelang is

Er zijn verschillende redenen waarom (tuin)vogels baat hebben bij een vogelbadje in je tuin.

 • Water is voor vogels een belangrijke voedingsstof en helpt zuurstof te vervoeren en afvalstoffen af te voeren. Insecteneters hebben een veertje voor: zij halen nog wat vocht uit hun voedsel. Zaadeters halen alleen vocht uit het water dat ze vinden.
 • Water is voor vogels ook belangrijk om hun verenkleed in topconditie te houden. Daarom zie je zo vaak badderen in vogelbadjes, waterschalen, enzovoort. Na een vogelbad smeren ze een vetachtig goedje over hun veren: zo houden die de lucht goed vast en is hun lijfje beter beschermd tegen koude of hitte.
 • Vogels hebben geen zweetklieren: ze voeren vocht af door hun snavel open te houden en hun vleugels gespreid. Lukt dat niet goed genoeg of verdampt er te veel vocht? Dan lopen ze kans op oververhitting of uitdroging. Een vogelbadje in je tuin is dan hun redder in nood.

Help de (tuin)vogels met een vogelbadje of waterschaal

Zowel in de zomer als in de winter help je onze besnavelde vrienden goed vooruit door een vogelbadje, vogeldrinkbak of waterschaal in je tuin of op je balkon neer te zetten. Let hier nog op:

 • Vul je vogelbadje niet tot de rand: vogels zijn in de natuur vooral ondiepe waterplassen gewoon.
 • Het ideale vogelbad wordt geleidelijk aan een beetje dieper, zodat het als badplaats geschikt is voor vogels van elke formaat
 • Geef vogels wat extra grip door bijvoorbeeld enkele stenen in de waterschaal te leggen
 • Ververs het water regelmatig en maak je vogeldrinkbak om de 2 à 3 dagen schoon: gebruik bij voorkeur alleen water met een borstel, geen schoonmaakmiddelen.

De geknipte plek voor je vogelbadje

Komen er geen vogels op je vogelbadje afgefladderd? Misschien staat het nog niet op de perfecte plek:

 • Zorg dat vogels onbezorgd kunnen rondspetteren in hun vogelbad: zet de waterschaal minstens 2 meter van struiken of andere beplanting, zodat ze een goed overzicht hebben en snel beschutting vinden bij gevaar
 • Zet het water niet in de volle zon om algen te voorkomen en te vermijden dat het water snel verdampt.
 • Plaats je waterschaal bij voorkeur laag bij de grond. Lukt dat niet, bijvoorbeeld omdat er weleens een kat door je tuin dartelt? Zet je vogelbadje dan op ongeveer 1 meter hoogte. Er bestaan ook vogeldrinkbakken die je kunt ophangen.

Tips voor je vogelbadje: water voor vogels vorstvrij houden

Niet alle vogels trekken in de winter naar het zuiden. In de koude maanden mag je je vogelbadje dus gerust laten staan. Let wel op als het vriest:

 • Vul de schaal met water zonder zout of suiker en zet het op een windvrije plek of bij je vogelvoederplaats
 • Laat ijzeren of metalen waterschalen achterwege: met een beetje pech kunnen vogels daaraan vastvriezen
 • Voorkom dat het water bevriest door je schaaltjes op tijd af te wisselen
 • Is het water toch een beetje bevroren? Haal het ijs eruit en stamp het fijn: vogels laten die frisco – net als sneeuw – in hun snavel smelten alsof het niets is.

1 vogelbadje in je tuin, 10 blije vogels in de lucht

Wil jij onze gevleugelde vrienden ook een duwtje in de rug geven? Zet dan snel een vogelbadje of waterschaal in je tuin of op je balkon. Wedden dat je hen er binnen de kortste keren vrolijk in ziet rondspetteren?

In samenwerking met Natuurpunt. >