Roofvogels herkennen: de buizerd

Ken je roofvogels: de buizerd

De buizerd is een grote roofvogel die je vaak kunt spotten terwijl hij statig op een paal over een open vlakte uitkijkt. Het beestje kan verschillende kleuren hebben, waardoor hij soms voor wat verwarring zorgt. Met de info hieronder pik je deze grote jongen er met gemak uit tijdens je volgende vogelobservatie.

Hoe ziet de buizerderuit?

De buizerd herkennen is niet altijd eenvoudig. Hij is gekend voor zijn bruine verenkleed, maar die tinten kunnen variëren. Zo zijn er buizerds met een donkergekleurd verenpak, terwijl andere dan weer een bijna witte bovenkant hebben.

De spanwijdte van een buizerd loopt van 113 tot 128 cm, en hij kan wel 57 cm groot worden.

Hoe herken je de buizerd nog? Kijk eens naar zijn borst: daar heeft hij een bleke U staan. Check ook zijn snavel eens: bij buizerds is die zwart met geel gekleurd.

Hoe zie je het verschil tussen een mannetjes- en een vrouwtjesbuizerd?

Bij de buizerd is het moeilijk om het verschil te zien tussen mannetjes en vrouwtjes. Het buizerdvrouwtje is in de regel groter dan haar mannelijke soortgenoot, maar daarvoor moet je de 2 natuurlijk net naast elkaar zien staan.

Welk geluid maakt de buizerd?

De buizerd maakt een hoog, ietwat miauwend geluid. Je bent helemaal zeker als je hem ook ziet rondcirkelen op zijn lange, brede vleugels: hij slaat dan maar af en toe met zijn wieken, zweeft en doet dan weer een paar slagen.

Wat eet een buizerd?

De buizerd eet alles wat zijn klauwen kunnen vastgrijpen. Daarom staan er meestal kleine zoogdieren zoals veldmuizen, konijnen en mollen op het menu. Heeft hij zin in een kleine snack? Dan pikt hij wat regenwormen en kevers op. Soms doet hij zich ook te goed aan jonge vogeltjes, kikkers, hagedissen of dierlijke resten.

Hoe ziet een buizerdnest eruit?

Haal je verrekijker maar boven, want de buizerd bouwt zijn nest het liefst hoog in een boom. Zo’n groot nest heet een horst: bij de buizerd kan het tot een meter doorsnee hebben en wel 60 centimeter diep worden.

Het nest van de buizerd is gemaakt van twijgen en dode takken, maar soms ook van een oud buizerd- of kraaiennest dat hij nog wat oplapt. Voor zijn nest gebruikt hij dode takken, varens en mos.

Hoelang broedt een buizerd?

Van april tot mei is het broedtijd voor de buizerd. In die periode is er 1 legsel met 2 tot 4 eieren. De eieren van een buizerd zijn wit met bruine vlekken. Het vrouwtje broedt best lang: zo’n 38 dagen.

Eens de jonge vogeltjes uit het ei zijn, gaat papa buizerd op jacht terwijl het vrouwtje bij haar kroost blijft. Na 3 weken vertrekt ze ook op strooptocht. Pas 2 maanden later vliegen de jonge buizerds uit: ze zijn dan nog een achttal weken welkom aan tafel.

Wat is het verschil tussen een havik en een buizerd?

De buizerd en de havik komen allebei uit de familie van de havikachtigen, en worden soms met elkaar verward. Je houdt ze uit elkaar door naar de kleur op hun borst te kijken: bij een havik is die zwart-witgestreept. Omdat de buizerd in verschillende kleuren voorkomt, kun je ook de staart eens checken. Bij de buizerd is die veel korter dan bij de havik.

Zo help je de buizerdeen handje

  • Buizerds vind je overal, maar ze hebben vooral baat bij rustige delen in het bos, met in de buurt open land. Ben je bosbeheerder en voer je werkzaamheden uit? Ontzie dan de delen met roofvogelnesten en werk niet vlak voor of tijdens de broedtijd.

Foto: Luc Meert

In samenwerking met Natuurpunt.