Stadsvogels herkennen: de spreeuw

Ken je stadsvogels: de spreeuw

De spreeuw maakt net als de merel veel kabaal en houdt wel van gezelschap. Véél gezelschap: deze teamplayer zie je vaak in heuse spreeuwenzwermen van wel duizenden exemplaren tegelijk vliegen.

Hoe ziet de spreeuw eruit?

De spreeuw heeft mooi glanzende veren. Die hebben een zwarte kleur, maar er ligt een paarsgroene gloed op, met geelwitte spikkels. Zijn snavel is vrij lang, en verandert van kleur: in de winter kleurt hij donker, in het broedseizoen ziet hij er geel uit.

Jonge spreeuwen hebben een grijsbruine tint met een lichte keel.

Hoe zie je het verschil tussen een spreeuwenvrouwtje en een spreeuwenmannetje?

Tenzij je een echte vogelkenner bent, is het verdraaid moeilijk om spreeuwenmannetjes en -vrouwtjes uit elkaar te houden. De veren van het vrouwtje zijn wat groter en breder, en in de winter zijn haar witte verenspikkels groter en staan ze dichter bij elkaar.

Welk geluid maakt een spreeuw?

Spreeuwengezang is erg gevarieerd. Bovendien zijn de gekkerds érg goed in het nabootsen van geluiden. Spreeuwen die in de buurt van een treinstation leven, doen vaak moeiteloos het fluitje van de treinconducteur of het geluid van een binnenrijdende trein na. En ze zijn ook meesters in het nabootsen van andere vogels en dieren.

Wat eet een spreeuw?

De spreeuw haalt zijn hartje op als hij van insecten(larven) kan snoepen. Daarbij laat hij zich door niets tegenhouden. Even op larvenjacht in een geurige koeienvlaai? De spreeuw draait er zijn vleugel niet voor om.

In het najaar zet deze fijnproever fruit op het menu, zoals kersen, druiven en appels.

Tip: op zoek naar het verschil tussen een merel en een spreeuw? De merel hipt als hij op zoek gaat naar voedsel, terwijl de spreeuw stapt of waggelt.

Hoe ziet een spreeuwennest eruit?

De spreeuw kom je zowel in steden als op het platteland tegen. Hij broedt het liefst in boomholtes, nestkasten en gaten en kieren van gebouwen. De mannetjesspreeuw neemt het bouwen van het nest vaak op zich.

Spreeuwen houden wel van gezelschap: daarom bouwen ze hun nesten vaak in de buurt van die van hun soortgenoten.

Hoelang broedt een spreeuw?

Gemiddeld zijn er bij een spreeuw 2 legsels per jaar, die telkens 3 tot 5 eieren kunnen bevatten. Het broeden duurt ongeveer 13 dagen. De jonge spreeuwen blijven zo’n 3 weken in het nest. Eens ze zijn uitgevlogen mogen ze nog een vijftal dagen op kost en inwoon rekenen.

Waarom zwermen spreeuwen?

Na de broedtijd hokken spreeuwen graag samen: ze verzamelen dan op grote slaapplaatsen. Voordat ze daar neerstrijken geven ze nog een luchtshow van formaat: je ziet ze soms met wel duizenden tegelijk op en neer golven in de lucht.

Er zijn verschillende redenen voor zo’n spreeuwenzwerm:

Een grote groep vogels:

  • valt op en wijst andere spreeuwen de weg naar hun slaapplaats
  • houdt vijanden zoals de sperwer op afstand
  • zorgt ervoor dat spreeuwen ’s ochtends hun soortgenoten kunnen volgen naar de beste voederplekjes.

Zo help je de spreeuw een handje

  • Richt je tuin vogelvriendelijk in.
  • Voorzie een spreeuwenpot of nestkast: die heeft bij voorkeur afmetingen van 16 x 16 x 30 centimeter. Het vlieggat mag een diameter van 4,5 centimeter hebben.
  • Voorzie wat extra water.
  • Strooi in de winter wat lekkernijen op je gazon: rottende appels en peren, kaasrestjes of gekookte aardappelen. Hou de voederplek sneeuwvrij.

Foto: Francois Van Bauwel

In samenwerking met Natuurpunt