Tuinvogels herkennen: de blauwe reiger

Ken je tuinvogels: de blauwe reiger

Vliegt er een blauwe reiger over? Dan herken je die aan zijn blauwgrijze vederkleed, ingetrokken nek en trage, sierlijke vleugelslagen. Kom hier alles te weten over deze elegante vogel.

Hoe ziet de blauwe reiger eruit?

De blauwe reiger is een grote vogel met een lange witgrijze nek en een blauwgrijze romp. Boven zijn ogen vertrekt een sierlijke zwarte band die uitloopt in enkele lange zwarte pluimen in zijn nek. De zwierige sierveren op zijn rug maken die elegante uitstraling af.

Zijn geeloranje dolksnavel verraadt zijn meedogenloze vistechnieken. Op zijn hoge bruine poten torent hij ver boven het wateroppervlak uit zodat hij elke prooi haarscherp ziet. Hij vliegt elegant en traag met zijn nek ingetrokken en zijn poten achter het lichaam uitgestrekt.

Welk geluid maakt een blauwe reiger?

De diepe, rauwe roep van de blauwe reiger in de vlucht hoor je al van ver: ‘schraatsj’. In de kolonie maken de jonge en volwassen vogels snavelklapperende, krassende en kokkerende geluiden door elkaar.

Waar leeft een blauwe reiger?

De blauwe reiger zoekt vooral ondiepe wateren op, het liefst met hoge bomen in de buurt. Je spot deze vogel dus in vochtige weilanden en langs sloten, grachten, beken, meren en kusten. Maar ook in steden schuimt hij graag de straten af op zoek naar een lekker hapje. De enige voorwaarde: er moet water in de buurt zijn.

Wat eet een blauwe reiger?

De blauwe reiger eet alles wat in ondiep water leeft: kleine en grotere vissen, kikkers, salamanders, ringslangen en rivierkreeften. Is er te weinig vis te vinden? Dan staan ook allerhande insecten en wormen op het menu. Of smult hij jonge vogels, mollen en muizen op – als hij ze te pakken krijgt – en etensresten van mensen in de buurt.

De blauwe reiger is een kundige jager. Hij staat bewegingloos maar uiterst alert in of naast het water of in het gras. Ziet hij zijn prooi? Dan slaat hij bliksemsnel en genadeloos toe met zijn dolkvormige snavel.

Waar bouwt de blauwe reiger zijn nest?

De blauwe reiger broedt meestal in een kolonie. Die tref je vaak aan in hoge bomen op een eilandje in een vijver of plas of in afgelegen bospercelen of rietvelden – ver van eventuele roofdieren. Het mannetje voert nestmateriaal zoals takken, riet en waterplanten aan. Het vrouwtje bouwt daarmee een groot, plat nest dat ze vaak meerdere jaren gebruiken.

Hoelang broedt een blauwe reiger?

De broedperiode van de blauwe reiger loopt van februari tot eind mei. In een drietal weken broeden het mannetje en het vrouwtje de 3 tot 5 bleek-blauwgroene eieren uit. De jongen krijgen anderhalve maand een constante toevloed van heerlijke vissen, insecten, enzovoort.

Hoe bescherm je je vijver tegen reigers?

Hoewel de blauwe reiger een elegante vogel is, zien liefhebbers van tuinvijvers hem niet graag langskomen. Logisch, want hij slokt al die prachtige siervissen met gemak op. Jij ook? Bescherm je vijver tegen reigers door:

  • je vijver af te dekken met gaas of netten
  • dichte begroeiing langs de vijverrand te zettenijzerdraad rond je vijver te spannen (20 cm hoog en op 20 cm van de waterkant)
  • ijzerdraad rond je vijver te spannen (20 cm hoog en op 20 cm van de waterkant)

Zijn er nog andere soorten reigers?

De blauwe reiger is niet de enige reiger. Ook de grote zilverreiger, kleine zilverreiger, koereiger, purperreiger en ralreiger vliegen in onze contreien rond.

Zo help je de blauwe reiger een handje

  • Voorkom tijdens de winter dat water in de buurt bevriest.
  • Laat oevers op een natuurlijke manier begroeien.
  • Voer blauwe reigers in de winter bij met visafval en eendagskuikens.

Foto: Francois Van Bauwel

In samenwerking met Natuurpunt