Tuinvogels herkennen: de ekster

Ken je tuinvogels: de ekster

Een tuingast als de ekster is gemakkelijk te herkennen aan zijn zwart-witte jasje. Als hij jong is, hangt hij rond in heuse jeugdbendes. En als hij zijn metgezel gevonden heeft, dan blijven ze bij elkaar voor het leven. Ontdek alles over deze bijzondere vogel.

Hoe ziet de ekster eruit?

De ekster draagt een zwart verenpak, en heeft een witte buik en schouderplek. Zijn staart is uitzonderlijk lang en groenglanzend.

Zijn eksters dieven?

Eksters zijn pientere en nieuwsgierige vogels. Spotten ze iets dat er vreemd uitziet? Dan onderwerpen ze dat aan een grondig onderzoek.

Er wordt vaak gedacht dat eksters blinkende voorwerpen stelen. Toch hoef je je zilveren servies nog niet achter slot en grendel te stoppen: wetenschappers hebben nog nooit vastgesteld dat eksters zo’n gedrag vertonen. Andere vogelaars troffen wel al zilverpapier en een theelepeltje in een eksternest aan. De meningen zijn dus verdeeld.

Welk geluid maakt een ekster?

Eksters maken verschillende geluiden, die meestal krassend en schor klinken. Soms zingen ze ook zacht of bootsen ze andere vogels na. De spreeuw is dus niet het enige imitatietalent.

Wat eet een ekster?

De ekster is geen kieskeurige eter. In het voorjaar en de zomer smult hij vooral van kevers, rupsen en emelten: de larven van de langpootmug. In het najaar zet hij ook vruchten op het menu.

Vanaf de winter en het voorjaar gaat hij op zoek naar graan, eikels, noten en andere zaden om zijn buikje te vullen. Uitzonderlijk rooft de ekster ook eieren en jongen uit andere nesten: die delicatesse geeft hij dan aan zijn eigen jongen.

Eksters draaien hun vleugel niet om voor een extra hapje: ze eten dan van de karkassen van dierlijke verkeersslachtoffers, pikken onbeschaamd vuilniszakken open of snoepen parasieten van schapen en koeien.

Hoe ziet een eksternest eruit?

Eksters bouwen hun nest in de top van een boom, en overkoepelen het vaak met een dakje. Er kruipt best wat werk in zo’n nest: het paartje bouwt er zo’n 40 dagen aan met grote takken, twijgjes en modder. Het eksterkoppel blijft levenslang bij elkaar, en gebruikt hun zorgvuldig gebouwde nest vaak vele jaren opnieuw.

Hoelang broedt een ekster?

Tijdens het broedseizoen van eind maart tot juni legt de ekster maar 1 keer eieren. Meestal zitten er zo’n 6 eieren in dat nest. Het vrouwtje broedt 24 dagen lang. Daarna blijven de jongen nog zo’n 30 dagen in het nest. Slaan ze hun vleugels uit? Dan zijn ze nog 6 weken lang welkom bij hun ouders.

Tot hun derde jaar zie je die puberende eksters vaak in jeugdbendes rondhangen. Ze leren daar dan alles wat ze moeten weten om zelf jongen groot te brengen.

Overlast: mag je eksters verjagen?

Pientere vogeltjes zoals eksters kunnen weleens voor overlast zorgen. Ze vallen bijvoorbeeld ramen en ruitenwissers aan. De reden is eenvoudig: ze zijn erop gebrand hun territorium te verdedigen en beseffen niet dat ze hun eigen weerspiegeling te lijf gaan. Iets op het glas aanbrengen om de weerspiegeling weg te nemen is in dat geval een grote hulp.

Hier lees je wat je nog kunt doen als de ekster het te bont maakt. Hou er wel rekening mee dat de ekster een beschermde diersoort is: je mag hem dus niet verstoren, vangen of doden, en ook eksternesten en -eieren moet je met rust laten.

Zo help je de ekstereen handje

  • Richt je tuin vogelvriendelijk in.
  • Geef eksters wat extra voer en water. Gaan ze met het meeste voer aan de haal? Bied dan het voer voor je andere tuinvogels aan in voedersilo’s, of zet een beschermkooi rond je voederplek.

Foto : Luc Meert

In samenwerking met Natuurpunt