Tuinvogels herkennen: de fazant

Ken je bosvogels: de fazant

Je hebt vast al eens een fazant zien wegfladderen langs de weg of een bospad. Wil je meer weten over deze bekende vogel? Lees snel verder.

Hoe herken je een fazant?

Je herkent de fazant aan zijn ietwat plompe bouw en lange sierlijke pluimstaart. Een fazantenhaan valt op met zijn kleurrijke verenkleed: een kastanjekleurige romp met goudbruine, zwarte en lichtblauwe vlekken.

Boven de witte kraag trekt zijn blauwe kop met rode naakte huid de aandacht van alle vrouwtjes. Een fazantenhen is een meesteres in camouflage: haar bruine lichaam met donkere schubben gaat helemaal op in de omgeving.

Welk geluid maakt een fazant?

De fazant heeft een erg typische roep.

Waar leeft een fazant?

De fazant komt oorspronkelijk uit Georgië, Armenië, Azerbeidzjan, Vietnam en Noord-Korea. Omdat de Romeinen deze prachtig gekleurde vogels een lekker hapje vonden, brachten ze hen mee naar Europa. Nu leeft de fazant verspreid over heel Europa doordat hij jarenlang werd gefokt en uitgezet voor de jacht. Die praktijk is sinds enkele jaren verboden in Nederland en België, waardoor de populatie langzaam maar zeker afneemt.

Waar je nog wilde fazanten spot? Ze verstoppen zich graag in halfopen, glooiende (gras)landen met afwisselend bosjes, struiken en akkers.

Wat eet een fazant?

Op het menu van de fazant staat vooral plantaardig voedsel en ongewervelden. Zo smult hij zijn buikje rond met granen, zaden en knoppen. In het voorjaar doet hij zich ook te goed aan bessen en insecten. Net als vele andere tuinvogels, zijn fazanten een hele dag druk in de weer om genoeg voedsel te verzamelen. Toch komt het zelden voor dat er eentje zich tot in je tuin, laat staan tot aan je vogelhuisje waagt.

Waar vind je het nest van de fazant?

Fazanten zijn polygaam. 1 fazantenhaan bevrucht soms wel 10 vrouwtjes. De fazantenhen maakt haar nest gewoon op de grond – verstopt tussen het struikgewas. Een nestkast is dus niet echt in trek bij de fazant.

Hoelang broedt een fazant?

Het broedseizoen van de fazant is lang: van maart tot en met juni. Het vrouwtje legt 10 tot 14 eieren en broedt die gedurende 22 tot 27 dagen uit.

De jongen maken het mama fazant wel erg gemakkelijk: meteen nadat ze uit het ei zijn gekropen, lopen ze achter haar aan en zoeken ze zelf hun voedsel. Na 70 tot 80 dagen trekken ze er alleen op uit.

Kan een fazant vliegen?

Een fazant kan vliegen – al is hij daarin niet de beste of de elegantste. Jonge fazanten testen na ongeveer 12 dagen hun vleugels uit. Dat is handig wanneer er roofdieren in de buurt zijn. Nader je een fazant te dicht? Dan fladdert hij op het laatste moment al roepend weg.

Zo help je de fazant een handje

  • Strooi wat zaden op plaatsen waar je al eens een fazant hebt gespot. Of plant er struiken met veel bessen. De fazanten in de buurt zullen je dankbaar zijn.
  • Merk je dat in de buurt fazanten worden gefokt en uitgezet voor de jacht? Meld dat bij de natuurinspectie van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB).
  • Neem niet deel aan plezierjacht.

Foto: Edwin Baert

In samenwerking met Natuurpunt