Tuinvogels herkennen: de kauw

Ken je tuinvogels: de kauw

De kauw wordt vaak verward met de kraai. Toch zijn de verschillen groot. Meer weten over deze sympathieke vogel? Lees snel verder.

Hoe ziet de kauw eruit?

De kauw heeft een zwartgrijs verenkleed dat in de nek en het achterhoofd lichter wordt. Zo lijkt het alsof hij een zwart petje draagt. Zijn stevige, donkere snavel is relatief kort. Dankzij zijn opvallende grijswitte irissen kijkt de kauw je vriendelijk aan. Deze gedrongen vogel wordt 30 tot 34 cm groot.

Wat is het verschil tussen een kauw en een kraai?

Zie je de kauw en de kraai vlak bij elkaar? Dan hou je ze gemakkelijk uit elkaar. Zo heeft de kraai een forse dolksnavel, een volledig zwart verenkleed en een donkere iris. Hij wordt met 44 tot 51 cm iets groter dan de kauw.

foto: Luc Meert

Kauwen blijven hun hele leven bij dezelfde partner terwijl kraaien alleen leven. En ten slotte het belangrijkste verschil: de kraai maakt het typische krassende ‘kra-kra’-geluid, terwijl de kauw ‘ka-ka’ zegt.

Welk geluid maakt een kauw?

De kauw heeft een gevarieerd stemgeluid maar hij zegt het vaakst ‘ka-ka’.

Waar leeft een kauw?

De kauw vertoeft in kleinschalige landschappen, zoals akkers, weiden, bosjes en zelfs open duinen. Hij voelt zich vooral thuis in een bebouwde omgeving, dicht bij de mens.

Wat eet een kauw?

De kauw is een echte alleseter die zijn voedsel op de grond zoekt. Hij verorbert graag kleine ongewervelden zoals slakken, insecten en spinnen. In de winter vult hij dat menu aan met zaden en granen, en in de lente en zomer met bessen, fruit en eieren. In de buurt van de mens lust de kauw ook etensresten, kattenbrokken en karkassen.

Wist je dat de kauw zijn voedsel deelt met zijn soortgenoten?

Hoe ziet een kauwennest eruit

De kauw is vooral bekend om zijn nesten in schoorstenen, op kerkzolders of op hoge gebouwen. Maar ook in parken en loofbossen vind je hem terug. Hij maakt zijn nest in een holte, dus holle bomen, verlaten nesten van spechten, uilennestkasten of zelfs konijnenholen zijn ideaal.

De kauw is een fanatieke nestbouwer. Hij vult de holte in een mum van tijd met stevige takken. Koos hij een brede of diepe schouw? Dan wordt zijn nest soms gigantisch groot.

Hoelang broedt een kauw?

In april legt het vrouwtje 3 tot 8 eieren. Ze broedt die in 17 tot 19 dagen uit.De voorzichtige jonge kauwen verlaten na ongeveer een maand het nest maar blijven wel in de buurt. Hun ouders voederen hen nog 4 weken lang.

Mag je kauwen verjagen?

Een kauwennest in je schoorsteen is niet zonder gevaren. Als je je haard aanmaakt, kunnen de droge takken vuur vatten en een schouwbrand veroorzaken. Bovendien verhindert het nest mogelijk een goede ventilatie, waardoor de kans op CO-vergiftiging vergroot.

Het is dus een goed idee om het nest te verwijderen. Let wel op: je mag het nest van een broedende kauw nooit opzettelijk vernielen, beschadigen of wegnemen. Wacht dus tot de broedperiode voorbij is en sluit het rookgat af met een metalen rooster met mazen met een diameter van maximaal 3 cm. Gaasdraad is minder efficiënt want kauwen zijn inventieve vogels die de draad loswrikken.

Zo help je de kauw een handje

  • Laat een kauw met rust – ook al zit die in je schoorsteen. De kauw is een beschermd dier. Je mag hem dus niet opzettelijk vangen, doden of verstoren, en zijn eieren niet bezitten, verhandelen, vervoeren, ruilen of verkopen.
  • Gebruik een voedersilo of beschermkooi als je wilt voorkomen dat de kauw van je voedertafel eet.
  • Hang nestkasten voor de holenduif, torenvalk of bosuil in je tuin, want daar maakt de kauw graag zijn nest in.

In samenwerking met Natuurpunt