Tuinvogels herkennen: de keep

Ken je tuinvogels: de keep

De keep zul je vooral in de winter in je tuin zien neerstrijken. De vogel is de noordelijke tegenhanger van onze vink, wat betekent dat hij normaal in Scandinavië verblijft, maar in de winter een uitstapje naar onze streken maakt.

Hoe ziet de keep eruit?

Kepen zie je in ons land vaak in gemengde groepjes rondfladderen. Daar zitten vaak ook vinken tussen. Een keep is net zo groot als een vink, maar trekt de aandacht met zijn witte buik en een oranje borst. Tenzij hij zijn broedkleed draagt, zie je een zwart puntje aan zijn gele snavel.

Hoe zie je het verschil tussen een mannetjes- en een vrouwtjeskeep?

Net zoals bij andere vogels zijn er ook bij de keep verschillen te zien tussen mannetjes en vrouwtjes.

Het keep-mannetje herken je aan zijn donkere kopje. De kleuren van een vrouwtje zijn wat minder fel, een haar kopje is eerder bruingrijs.

Welk geluid maakt een keep?

Wist je dat de naam van deze vogel gebaseerd is op het geluid dat hij maakt?

Wat eet een keep?

De keep strijkt pas bij ons neer tussen oktober en begin april. De kans is groot dat je tijdens je winterse boswandeling een heuse ‘kepenbende’ tegenkomt in de buurt van een bosje beukenbomen ­– ze eten nu eenmaal graag beukennootjes. Ook granen en zaden van de berk gaan vlotjes binnen bij deze smulpaap.

Tijdens strenge winters zul je behalve vinken ook kepen tegenkomen in je tuin. Ze gaan dan op zoek naar zaden die andere vogels van je voedertafel lieten vallen.

Hoe ziet het nest van een keep-vogel eruit?

Het nest van een keep zul je doorgaans niet in België tegenkomen: tijdens zijn broedperiode zit hij hoog en droog in een naaldwoud of berkenbos ergens in Scandinavië.

Zo help je de keep een handje

  • Richt je tuin vogelvriendelijk in.
  • Geef ze wat extra voer en water: met gemengd zaad en zonnebloempitten lok je gegarandeerd kepen en andere vogeltjes naar je voedertafel.

Foto: Luc Meert

In samenwerking met Natuurpunt.