Tuinvogels herkennen: de koolmees

Ken je tuinvogels: de koolmees

De koolmees zag je vast al eens voorbijvliegen in je tuin. Met zijn citroengele buik is hij gemakkelijk te herkennen. Meer weten over deze populaire vogel? Lees snel verder.

Hoe ziet de koolmees eruit?

De koolmees is een kleurig kereltje. Je herkent hem aan zijn witte wangen, pikzwarte hoedje, een citroengele borst, groenblauwe rug en een witte streep op zijn vleugels. Met zijn zwarte stropdas op zijn buik is hij een echte gentleman.

Hoe zie je het verschil tussen een mannetjes- en een vrouwtjeskoolmees?

Wil je weten of je een mannetje of een vrouwtje ziet voorbijhippen? Check dan het stropdasje van de koolmees eens. Is het een dikke streep over de hele buik, die ook nog eens breder wordt tussen de poten? Dan heb je een mannetje gespot. Het stropdasje van een vrouwtje is niet alleen dunner, maar ook onregelmatiger.

Foto: Luc Meert

Wist je dat jonge koolmeesjes nog niet meteen een stropdasje dragen? De streep verschijnt bij hen pas in het najaar.

Welk geluid maakt een koolmees?

Wat eet een koolmees?

Koolmezen smullen in de winter vooral van zaden, bessen en noten, zoals beukennootjes. In het voorjaar en de zomer gaan ze op zoek naar eiwitrijk voedsel: ze zetten dan rupsen, spinnen, larven en andere kruipertjes op het menu. Jong koolmeesje gespot? Die verorberen gulzig elk rups die ze toegeworpen krijgen.

Hoe ziet een koolmeesjesnest eruit?

Koolmeesjes zijn holenbroeders. Dat betekent dat ze hun nest het liefst in een boomholte opbouwen. Ook een nestkastje vinden ze de ideale stek voor hun nest. In dit artikel lees je alles over het perfecte nestkastje voor je tuinvogels.

Hoelang broedt een koolmees?

Koolmezen doen vanaf april tot begin mei aan gezinsuitbreiding. Het vrouwtje legt meestal ongeveer 8 eieren, en broedt ze 2 weken lang zorgvuldig uit.

Daarna is het zwoegen geblazen voor het trotse ouderpaar: je ziet ze wel 100 keer per dag op en neer vliegen om genoeg voedsel in de hongerige bekjes te werpen. Ondanks die goeie zorgen blijft hun kroost niet lang in het nest: na ongeveer 19 dagen slaan ze hun vleugels uit.

Wat is het verschil tussen een koolmees en een pimpelmees?

De pimpelmees is kleiner dan de koolmees, heeft een hemelsblauw in plaats van een zwart kuifje, en ziet er erg stoer uit met zijn Zorro-masker. Omdat de pimpelmees de helft minder weegt, zie je hem veel vaker ondersteboven aan dunne twijgjes hangen om toch maar de lekkerste insecten en luizen te pakken te krijgen.

Nog verschillen nodig? De pimpelmees heeft geen stropdas zoals de koolmees. En zijn vleugels en staart zijn niet mosgroen, maar diepblauw.

Zo help je de koolmees een handje

  • Richt je tuin vogelvriendelijk in.Geef ze wat extra voer en water.Hang een nestkastje op: een binnenmaat van ongeveer 12x12x25 centimeter en een invliegopening met de grootte van een 2-euromuntstuk zijn ideaal.
  • Geef ze wat extra voer en water.
  • Hang een nestkastje op: een binnenmaat van ongeveer 12x12x25 centimeter en een invliegopening met de grootte van een 2-euromuntstuk zijn ideaal.

In samenwerking met Natuurpunt.