Tuinvogels herkennen: de merel

Ken je tuinvogels: de merel

Als er 1 vogel is die je ongetwijfeld al hoorde tekeergaan in je tuin, dan is het de merel wel. Het beestje is 1 van de vaakst voorkomende vogels in ons land en maakt flink wat kabaal als er gevaar dreigt.

Hoe ziet de merel eruit?

Blackbird, heet de merel in het Engels. En die vlag dekt de lading: merels herken je aan hun gitzwarte verenkleed en een gele of oranjeachtige snavel. Kijk ook eens naar de ogen van deze vogel: die hebben een smalle gele oogrand.

Hoe zie je het verschil tussen een merelmannetje en een merelvrouwtje?

Een merelmannetje draagt een pikzwart verenkleed, maar dat is bij de vrouwtjes wel anders. Zij zijn de zogenoemde bruine merels, die je herkent aan – jawel – een donkerbruin pak en een iets lichtere, bruingestreepte borst.

Heel uitzonderlijk kun je ook een witte merel spotten, want albinisme duikt soms op bij deze vogels.

foto:

Welk geluid maakt een merel?

Het geluid van de merel klinkt zo.

Wat eet een merel?

Merels zijn echte fijnproevers die overal graag een graantje meepikken. Van regenwormen en slakken komt het water hen echt in de euh ... bek. Wist je dat ze die slakken vaak van de zanglijster stelen? Dat doen ze nadat die het slakkenhuis heeft opengebroken, want daar zijn merels zelf niet zo behendig in.

Nog op het menu: bessen, fruit en bodemdiertjes. Naar al dat lekkers gaan ze het liefst op zoek in kortgemaaid gras of tussen afgevallen bladeren.

Hoe ziet een merelnest eruit?

Een merelnest ziet eruit als een grote kom, die ineengeknutseld werd met droog gras en kleine takjes. De binnenkant is bekleed met modder, plantenstengels en fijn gras.

Merelnesten zijn meestal gemakkelijk te spotten: je vindt ze vaak in lage bomen, klimop, ondoordringbare struiken of andere lage beplanting. Zo’n gevuld nest is vaak de gedroomde prooi van katten, kraaien en eksters. Daarom brengt de merel zoveel mogelijk jongen groot.

Hoelang broedt een merel?

Van eind maart tot juli is het druk druk druk voor de merel, want dan breekt de broedperiode aan. In die periode zijn er 2, en soms wel 3 legsels. Elk legsel bevat 4 tot 5 eieren, die na maximaal 15 dagen broeden uitkomen.

Een merelei herken je aan zijn groene kleur, met daarin kleine bruinrode vlekjes. Jonge merels hebben veel weg van vrouwtjesmerels, alleen zien ze er donziger uit en lijken ze daardoor groter. De koters blijven ongeveer 15 dagen in het nest. Nadat ze de vleugels gestrekt hebben, keren ze nog braaf terug naar hotel mama: zo’n 2 tot 3 weken lang.

Het is vooral vaderlief die hen dan nog verzorgt, want vaak ontfermde het vrouwtje zich ondertussen al over een nieuw broedsel.

Zo help je de merel een handje

  • Richt je tuin vogelvriendelijk in: grasveldjes scoren goed bij merels, zeker als je er nog wat besdragende struiken en fruitbomen op zet. Andere toppers voor je merelvriendelijke tuin zijn hagen, bomen, klimop, struiken en andere lage beplanting.
  • Zet wat water voor hen klaar.
  • Hark in de herfst afgevallen boomblaadjes tot onder struiken of tot in je borders. Zo wordt het een walhalla voor insecten en wormen, en vindt ook de merel gemakkelijk een lekkere knabbel.
  • Maak je voedertafel extra aantrekkelijk met wat geblutste appels of peren.
  • Hang je kat een belletje aan, zodat nietsvermoedende merels en andere vogels op tijd gewaarschuwd worden als je lieverd op jacht is.

In samenwerking met Natuurpunt.