Tuinvogels herkennen: de pimpelmees

Ken je tuinvogels: de pimpelmees

De pimpelmees heeft veel weg van de koolmees, en zie je vaak rondfladderen in tuinen of parken. Wil je de 2 uit elkaar houden en weten waarom de pimpelmees ook familie zou kunnen zijn van Zorro? Lees dan even verder.

Hoe ziet de pimpelmeeseruit?

De pimpelmees herken je aan zijn helderblauwe mutsje, een citroengele borst en witte wangen. Met het zwarte masker rond zijn ogen doet hij wat denken aan een gevederde mini-Zorro. Midden op zijn buik zie je een smalle, grijszwarte streep.

Ook op de rest van zijn lijf is het een kleurig baasje: zijn rug heeft een mosgroene kleur en zijn vleugels zijn helderblauw.

Foto: François Van Bauwel

Hoe zie je het verschil tussen een mannetjes- en een vrouwtjespimpelmees?

Om een pimpelmeesmannetje en -vrouwtje uit elkaar te houden, kijk je het best naar hun kleurenpallet. Zoals bij veel vogels, zijn de kleuren van het mannetje feller dan die van het vrouwtje.

Welk geluid maakt een pimpelmees?

De zang van de pimpelmees kan variëren per regio, maar wordt mooi omschreven als een zilveren lachje.

Wat eet een pimpelmees?

De pimpelmees zet in de broedtijd rupsen, larven en andere kriebelende kruipertjes op het menu. In de winter gaat hij op speurtocht naar zaden van bomen zoals de berk, en pinda’s. Daarvoor maakt hij graag een ommetje langs je voedertafel.

Wist je dat pimpelmezen echte acrobaten zijn? Omdat ze zo weinig wegen, zie je ze vaak ondersteboven aan dunne twijgjes hangen, op zoek naar luizen en ander lekkers.

Hoe ziet een pimpelmezennesteruit?

Deze vogeltjes zijn holenbroeders en maken hun nest vooral in boomholtes. Hang je een nestkast op voor de pimpelmees? Dan is het huisje met een beetje geluk in een mum van tijd bezet.

Hoelang broedt een pimpelmees?

Pimpelmeesjes broeden van eind maart tot juli. Tijdens die maanden zijn er tot 2 legsels, die elk 13 eieren kunnen bevatten. De broedduur bedraagt 15 dagen.

Eens uit het ei, blijven de jonge pimpelmeesjes maximaal 3 weken in het nest. Zodra ze hun vleugels hebben uitgeslagen, worden ze nog 2 tot 3 weken in de watten gelegd door hun ouders.

Hoe idyllisch zo’n pimpelmeesgezinnetje er ook uitziet, vaak zitten er tussen de jongen gemiddeld 3 bastaardkuikens. Jawel, het pimpelmeesvrouwtje neemt het niet zo nauw met echtelijke trouw.

Wat is het verschil tussen een pimpelmeesje en een koolmeesje?

De koolmees heeft veel weg van de pimpelmees. Hoe je ze uit elkaar houdt? De koolmees is groter dan de pimpelmees, en heeft een zwart in plaats van een hemelsblauw kuifje.

De koolmees draagt bovendien een stropdasje: een dikke zwarte streep die over zijn buik loopt. En zijn vleugels en staart? Die zijn niet diepblauw, maar mosgroen.

Zo help je de pimpelmeeseen handje

  • Richt je tuin vogelvriendelijk in.
  • Geef ze wat extra water en voer: pimpelmeesjes zijn gek op pindasilo’s en vetbollen.
  • Hang een nestkastje op: een vogelhuisje van 12x12x28 centimeter en een invliegopening van 28 millimeter zijn ideaal.

In samenwerking met Natuurpunt.