Tuinvogels herkennen: de vink

Ken je tuinvogels: de vink

De vink vereert vooral in de winter je tuin met een bezoekje, en staat bekend om zijn typische suskewiet-roep. De mannetjes en vrouwtjes blijven jaren bij elkaar. Meer weten over deze mooierd? Lees snel verder.

Hoe herken je een vink?

Vinken hebben een korte snavel die eruitziet als een kegeltje. Op hun kopje hebben ze een blauwgrijs mutsje dat ook hun nek bedekt. Hun borst en wangen kleuren oranjerood, terwijl hun rug er eerder bruinig uitziet. Hun staartveren zijn dan weer inktzwart, behalve de staartzijden, die wit kleuren.

Nog meer herkenningspunten nodig? Check de vleugels even: bij een vink zijn daar 2 witte vleugelstrepen zichtbaar.

Hoe zie je het verschil tussen een vinkenvrouwtje en een vinkenmannetje?

Het verschil tussen een vinkenvrouwtje en -mannetje zie je gemakkelijk: de kleuren van een vrouwtje zien er wat valer uit. Daardoor wordt ze soms verward met de huismus. Hoe je de twee toch uit elkaar houdt? De vleugels van een vrouwtjesvink hebben 2 witte strepen.

Welke soorten vinken zijn er?

Wereldwijd zijn er wel 115 soorten die tot de vinkenfamilie behoren. Bijvoorbeeld: de appelvink, de goudvink, de groenling (groene vink), enzovoort. Wist je dat ook vogels zoals de Europese kanarie en de keep deel zijn van de vinkenfamilie?

Wat is het verschil tussen een vink, boekvink en bokvink?

Vink, boekvink, bokvink, botvink. De namen verwijzen allemaal naar hetzelfde vinnige vogeltje. De term bokvink en zijn varianten verwijzen waarschijnlijk naar de beuk. Kan kloppen, want beukennootjes zijn de favoriet van vele vinkjes.

Welk geluid maakt een vink?

De vink staat voor sommigen bekend als de ‘suskewiet-vogel’. In onze contreien eindigt zijn zang namelijk vaak op ‘suskewiet’.

Wat eet een vink?

De vink zie je het vaakst in groene gebieden waar hij beschut kan broeden en gemakkelijk eten vindt. Wat er bij een vink dan zoal op het menu staat? Hoofdzakelijk zaden en zachte plantendelen, zoals bladknoppen. Vanaf het broedseizoen schakelen ze over op insecten, want dan hebben ze extra energie nodig.

In het najaar kom je vinken vaak in grote groepen tegen in de buurt van de beukenbomen, want beukennootjes vinden ze het van het. In de tuin gaan ze – vooral in de winter – op zoek naar zaadjes die andere vogels uit hun snavel lieten glippen.

Hoe ziet een vinkennest eruit?

De vrouwtjesvink maakt in het broedseizoen (midden maart tot midden juli) een nest van mos en gras, afgewerkt met dierenhaar en veertjes. Ze verstopt haar stulpje goed: bijvoorbeeld in een diepe struik. Wist je dat vinken best trouw zijn? Het mannetje en het vrouwtje blijven vaak meerdere jaren bij elkaar.

Zo help je de vinken een handje

  • Richt je tuin vogelvriendelijk in: de vink is fan van bomen en struiken die dicht bij elkaar staan.
  • Geef ze wat extra voer en water: met gemengd zaad en zonnebloempitten lok je gegarandeerd wat vinken naar je voedertafel.

Foto: Luc Meert

In samenwerking met Natuurpunt.