Tuinvogels herkennen: het roodborstje

Ken je tuinvogels: het roodborstje

Een oranjerode borst, een nieuwsgierige blik en een schattig kopje. Je zou zo smelten als je het roodborstje ziet rondfladderen. Tenzij je een van zijn soortgenoten bent. Want in tegenstelling tot wat je zou denken, zijn roodborstjes onderling echte vechtersbaasjes. Kom alles te weten over dit stoere tuinvogeltje.

Hoe ziet het roodborstjeeruit?

De roodborst valt op met zijn – je raadt het al – oranjerode borst. Ook zijn snuitje, kin en keel dragen die kleur. Het vogeltje herken je daarnaast aan zijn lichte onderbuik, bruine kopje en dito rug. Zijn grote ogen missen geen enkele beweging.

Jonge roodborstjes hebben nog geen typische rode borst omdat ze nog geen territorium hoeven te verdedigen.

Foto: Leo Vaes

Hoe zie je het verschil tussen een roodborstvrouwtje en een roodborstmannetje?

Eerlijk? Het is aartsmoeilijk om het verschil te zien tussen een roodborstjesvrouwtje of -mannetje. Het enige waar je op kunt afgaan is de borst van het vogeltje: bij het mannelijke roodborstje is die net iets feller gekleurd dan die van het vrouwtje.

Welk geluid maakt een roodborstje?

De roep van een roodborstje lijkt soms op getik. Als hij zijn beste pootje voorzet, klinkt zijn gefluit als een echt concert: je hoort dan een waterval aan snelle klanken die de hele toonladder afgaan. Typisch voor de zang van de roodborst? Zijn adempauzes van 3 à 4 seconden als hij aan het zingen gaat.

Wat eet een roodborstje?

De roodborst is een pienter vogeltje dat niet al te schuchter is. Je komt hem vooral tegen in tuinen en overal waar er bomen, struiken of kruiden zijn. Op die plekken vindt hij zijn favoriete hapjes: bessen en zaden, insecten, spinnetjes en andere kriebelende kruipertjes. Ook je voedertafel vereert hij graag met een bezoekje.

Heb je meerdere roodborstjes te gast? Bereid je er dan maar op voor dat het kan gaan stuiven. Roodborsten verdedigen hun territorium met passie, en gebruiken hun rode borst om elkaar te intimideren.

Hoe ziet een roodborstjesnest eruit?

Een roodborstjesnest kom je vooral tegen in bossen en heggen, maar ook in je tuin. Meestal zit het nest laag boven de grond. Het ziet eruit alsof het haastig in elkaar is geflanst en is gemaakt van grassen en bladeren.

Omdat roodborstjes halfholenbroeders zijn, kun je ook een speciale nestkast voor roodborstjes ophangen. Doordat ze daarin nog voldoende uitzicht hebben, voelen ze zich daar helemaal in hun sas.

Hoelang broedt een roodborstje?

Het roodborstje maakt tussen april en juli 2 legsels, waarin je telkens ongeveer 6 eieren vindt. De eieren van het roodborstje hebben een blauw-witte kleur met kleine rode vlekjes.

Na 2 weken zijn de jongen uit het ei, waarna ze ongeveer 14 dagen in het nest blijven. Gek weetje: de eieren komen bijna altijd uit in de nacht of de vroege ochtend. Slaan de koters hun vleugels uit? Dan mogen ze nog 2 tot 3 weken mee aanschuiven aan tafel.

Tikt er een roodborstje op je raam?

Een roodborstje dat op je raam tikt, doet dat niet om je aandacht te krijgen. Hij is volop bezig zijn territorium te verdedigen. De arme stakker heeft natuurlijk niet door dat hij een gevecht levert tegen zijn eigen spiegelbeeld. Vermijd dat het vogeltje zich verwondt of uitput, en plak even iets over je raam als je er eentje hoort tikken. Zo neem je de weerspiegeling meteen weg.

Zo help je het roodborstje een handje

  • Richt je tuin vogelvriendelijk in.
  • Geef wat extra water.Maak je voedertafel extra aantrekkelijk met gedroogde meelwormen, ongekookte havermout of een zadenmix. Beter nog: strooi dat lekkers op beschutte plekjes op de grond.
  • Maak je voedertafel extra aantrekkelijk met gedroogde meelwormen, ongekookte havermout of een zadenmix. Beter nog: strooi dat lekkers op beschutte plekjes op de grond.
  • Plant besdragende struiken in je tuin, bijvoorbeeld kardinaalsmuts of hulst.
  • Hang een nestkastje voor roodborstjes op.Bind je kat een belletje aan zodat afgeleide roodborstjes en andere vogels je huistijger horen rondtrippelen.
  • Bind je kat een belletje aan zodat afgeleide roodborstjes en andere vogels je huistijger horen rondtrippelen.

In samenwerking met Natuurpunt.