Een gezonde vijver inrichten

Je vijver inrichten: dit heb je nodig voor een gezonde vijver

De kogel is door de kerk: er komt een vijver in je tuin. Wat heb je nodig om een succes van je waterparadijs te maken? We zetten de belangrijkste ingrediënten van een gezonde vijver voor je op een rij.

Gezond vijverwater voor rijk vissen- en plantenleven

Geen vijver zonder water. Toch volstaat het niet om je kraan even open te zetten. Want gezond vijverwater heeft genoeg mineralen zoals calcium en magnesium nodig. En die vind je doorgaans onvoldoende in leiding- of regenwater.

Mineralen zijn nodig voor helder vijverwater en een rijke plantengroei. Is de hoeveelheid te laag? Dan spreek je van een lage waterhardheid (GH). Gelukkig kun je die op peil brengen met een van de middeltjes die daarvoor op de markt zijn.

Vijverinrichting: waterplanten en zuurstofplanten

Nog een belangrijk onderdeel van je vijverinrichting? Planten. Vooral zuurstofplanten leveren een belangrijke bijdrage aan de gezondheid van je vijver.

Zuurstofplanten groeien volledig onder water en voeden zich met koolzuur en mineralen uit het vijverwater. Je plantenfamilie geeft op haar beurt zuurstof af die vissen en bacteriën nodig hebben om te overleven. Voorzie dus voldoende zuurstofplanten bij het inrichten van je vijver.

Je vijver inrichten: vijverbacteriën

Bacteriën, zijn die niet schadelijk in vijverwater? Niet als je met de juiste soort te maken hebt.

Vijver- of nitrificerende bacteriën dragen bij aan de biologische kringloop die je vijver op een natuurlijke manier in balans houdt. De bacteriën blijven in leven dankzij het zuurstof dat je zuurstofplanten afgeven. De kleine helpertjes produceren op hun beurt koolzuur door organisch afval af te breken. En laat koolzuur nu net een van de bestanddelen zijn die zuurstofplanten nodig hebben om gezond te groeien.

Met een bacteriestarter, het juiste bodemsubstraat en/of een biologische filter moedig je de groei van bacteriën aan en werk je mee aan gezond vijverwater

Vijverinrichting: hou de waterhardheid in het oog

Door regenbuien vermindert het aantal mineralen in je vijverwater langzaam maar zeker. Omdat mineralen zo belangrijk zijn voor de biologische kringloop van je vijver, test je de waterhardheid maar beter regelmatig. Vul eventueel aan met een gespecialiseerd product dat mineralen bevat.

Zuurstofplanten tegen troebel vijverwater

Heb je genoeg zuurstofplanten in je vijver? Als je plantenfamilie niet groot genoeg is, dan blijven er te veel voedingsstoffen in het water zitten. En die geven draadalg en zweefalg de kans om voor een troebele vijver te zorgen. Voorzie dus genoeg zuurstofplanten als je je vijver inricht, zodat je algen kunt voorkomen.

De kers op de taart: vijvervissen

Toegegeven: vijvervissen zijn geen cruciaal onderdeel van een gezond ingerichte vijver. Ook zonder de zwemmertjes hou je je vijverwater gemakkelijk helder.

Natuurlijk brengen je vinnige bewoners wel wat leven in de brouwerij. Ze zijn niet alleen leuk om naar te kijken – ze zetten ook graag muggenlarven op het menu. En dat betekent minder kans op vervelende muggenzwermen rond je vijver. Win-win.

Klaar om een succes van je waterparadijs te maken? Veel plezier met inrichten!