De maximale leeftijd van vogels

De leeftijd van vogels varieert en loopt sterk uiteen. Waar sommige vogels maar net 1 jaar worden, zijn er ook vogels die bijna 70 jaar kunnen worden. Het is goed om te weten dat veel vogels hun eerste levensjaar niet overleven. Een triest gegeven, want vogels sterven onder andere door ondervoeding, maar ook parasieten, ziektes of een aanval door andere vogels. Is een leefgebied goed en groot genoeg, dan is de kans vrij groot dat vogels een stuk ouder worden. Kortom: vogels zijn kwetsbare dieren, maar tegelijkertijd toch ook weer sterk. Om die reden is het relevant dit vraagstuk verder te onderzoeken om er achter te komen hoe je vogels helpt aan een hogere leeftijd.

Welke factoren beïnvloeden de leeftijd van vogels?

Hoe oud vogels worden, is een vraag die vaak wordt gesteld. Over het algemeen kun je stellen dat een kleine vogel minder oud wordt dan een grotere vogelsoort. De meeste zangvogels bijvoorbeeld worden niet ouder dan 7 jaar. En dat terwijl een albatros met gemak de leeftijd van 60 jaar bereikt.

De maximale leeftijd van vogels wordt voornamelijk bepaald door het leefgebied en de grootte van het gebied waarin ze zich begeven en vliegen.

Vogels zijn sterk en flexibel en kunnen zich makkelijk aanpassen, maar toch is het belangrijk om aandacht te blijven besteden aan de factoren die de leeftijd van vogels beïnvloeden. En dat is met de huidige verstedelijking soms best lastig.

Hoe blijven vogels sterk en gezond?

Voor vogels die veel in verstedelijkte gebieden vertoeven, is het belangrijk dat ze voldoende kwalitatief voedsel tot zich nemen. Er is speciaal vogelvoer op de markt dat je vogels in jouw tuin probleemloos kan geven.

Het is goed om te weten dat vogels veel eiwitten nodig hebben. In het voorjaar en de zomer worden eiwitten voornamelijk gehaald uit insecten, meelwormen en rupsen.

Tijdens de winter kan je vogels bijvoeren met vetbollen, pinda's en allerlei zadenmengsels.

Het is belangrijk om geen producten aan te bieden waar zout of melk in zit. Probeer daarnaast ook niet overmatig te voeren, want dit kan leiden tot ongedierte en allerlei nare ziektes.

Tips om vogels goed te verzorgen

Wil jij vogels ondersteunen om een hoge leeftijd te behalen? Lees onze praktische tips en breng ze direct in de praktijk:

  • Met het creëren van een vogelvriendelijke tuin help je vogels om ieder jaargetijde probleemloos door te komen. Dit betekent dus: veel struiken, planten en bladafval.Voer vogels bij, maar doe dit wel met mate.
  • Voer vogels bij, maar doe dit wel met mate.
  • Vers drinkwater wordt door vogels altijd gewaardeerd.
  • Geef alleen vogelvoer dat geschikt is om aan vogels te geven.
  • Heb je verzwakte of zieke vogels gezien in jouw tuin? Neem contact op met de Vogelbescherming om informatie in te winnen of bel direct de dierenambulance.

Kortom: vogels zijn kwetsbaar, maar je kan ze helpen een respectabele leeftijd te bereiken door het geven van kwalitatief voer en hun 'gedrag' in de gaten te houden.