Hoe je kippen beschermt tegen de vrieskou

Kippen zijn echte buitendieren. Ze vinden het fijn om buiten te zijn en scharrelen maar al te graag rond. Zelfs als het kouder wordt en het 's nachts gaat vriezen, is dit voor kippen geen enkel probleem. Kippen hebben dan ook geen verwarming nodig, al is het wel zo dat veel kippen niet van sneeuw houden. Hoewel kippen prima tegen de kou kunnen, zijn er wel een aantal aandachtspunten. Het is zinvol om daar wat verder op in te gaan, want op die manier komen je kippen probleemloos de winter door. Op welke manier kun je kippen het beste houden zodra de vrieskou toeslaat?

Waarom hebben kippen extra zorg nodig in de winter?

Hoewel kippen prima met kou kunnen omgaan, lopen ze tijdens de vorst wel tegen bepaalde problemen aan. Zo is het bijvoorbeeld een feit dat hun drinkwater snel bevriest. Kippen hebben iedere dag vers drinkwater nodig, want anders ontstaan er uitdrogingsverschijnselen. De aanschaf van een drinkbakverwarmer is daarom een prima keuze.

Tijdens de winter eten kippen ook meer om zo hun lichaamswarmte op peil te houden. De temperatuur ligt op 41 graden Celsius. Geef daarom voer met extra koolhydraten.

Tot slot is het ook belangrijk om het nachthok te bekijken. Is er geen sprake van tocht en hoe zit het met de ventilatie? Vooral dit laatste is belangrijk, want kammen en lellen kunnen door de damp bevriezen.

Hoe pak je dit succesvol aan?

Wil jij je kippen probleemloos de winter door helpen? Voorkom dat kippen ziek worden of overlijden door vorst en kies voor een zorgvuldige aanpak.

Maak het nachthok tochtvrij en draag zorg voor voldoende ventilatie. Eventueel kun je ook wat extra stro in het hok neerleggen.

Met een drinkbakverwarmer los je het probleem op van bevroren drinkwater. Er zijn exemplaren verkrijgbaar die het drinkwater ijsvrij houden tot -30 graden Celsius.

Kleine kip soorten hebben het sneller koud en dan is een verwarmingselement in het nachthok een optie. Let wel op dat de temperatuur net boven de 0 graden Celsius blijft.

Tips om te voorkomen dat kippen overlijden door kou

Kippen hebben dus ook in de winter jouw zorg en aandacht nodig. Lees onze laatste tips om kippen de winter door te helpen:

- Bescherm lellen en kammen door ze in te smeren met vaseline of zalf.

- Isoleer het hok door het aanbrengen van piepschuim aan de zijkanten.

- Gebruik een warmtelamp of verwarmingselement om de temperatuur in het hok op peil te houden.

- Schaf een drinkverwarmer aan zodat kippen altijd voldoende vers drinkwater tot hun beschikking hebben.

- Voer kippen extra bij met de nodige koolhydraten. Op die manier blijft de lichaamstemperatuur van kippen op peil.

Zorg goed voor je kippen, want dan geniet je ook in de winter van een smaakvol ei bij het ontbijt!