Hoe je voorkomt dat vogels tegen je raam vliegen

Ieder jaar vliegen honderdduizenden vogels tegen het raam met fatale afloop. Zonde natuurlijk, want vaak leidt dit tot de dood. Omdat de verstedelijking toeneemt, neemt ook het risico toe dat vogels tegen ramen vliegen. Bovendien is glas iets dat vogels niet kunnen waarnemen zodat de kans vrij groot is dat ze in aanraking komen met ramen. Wat kan jij doen om te voorkomen, of in ieder geval de kans te verkleinen, dat vogels tegen jouw ramen vliegen en daardoor overlijden? We helpen jou in je zoektocht naar een antwoord op deze vraag. Hiermee gun jij de vogels rondom jouw huis een beter en gezonder leven!

Waarom vliegen vogels gemakkelijk tegen het raam?

Vogels vliegen zich dood tegen ramen als deze lucht of bomen weerspiegelen. Dit is vaak het geval bij ramen tegenover elkaar. Op die manier lijkt er sprake te zijn van een vrije doorgang, terwijl dit absoluut niet zo is. Het is hartverscheurend om op te schrikken van een doffe klap en vervolgens een dode vogel in je tuin of op je balkon te vinden.

Door de verstedelijking komen er steeds meer ramen bij en dus is het ook logisch dat steeds meer vogels zich doodvliegen. Dit is super zonde en triest, maar gelukkig kan je van alles aan dit probleem doen.

Hoe verhelp je dit probleem?

Ervaar jij dat vogels regelmatig tegen een van jouw ramen vliegen? Schaf dan speciale stickers aan die je op de buitenkant van het raam plakt. Hiermee worden ramen voor vogels zichtbaar en is de kans veel minder groot dat ze tegen het raam vliegen.

Daarnaast helpt het ook om 's avonds de lampen uit te doen als het niet nodig is om ze aan te laten. Hiermee voorkom je dat vogels in de war raken en in volle vaart tegen je raam vliegen.

Ben je werkzaam in een hoog kantoorgebouw dat grotendeels bestaat uit spiegelend glas? Gekleurd, mat of gestreept glas voorkomt dat trekvogels tegen ramen aanvliegen. Bespreek het fenomeen zeker met je collega's of leidinggevenden.

Hoe handel je als er een vogel tegen een raam vliegt?

Is er een vogel tegen jouw raam aangevlogen en wil je hem helpen? Lees onze tips hoe je dat op de juiste manier oppakt:

- Een vogel die tegen het raam vliegt, is het eerste uur vaak suf van de klap. Plaats de vogel in een kartonnen doos en laat hem uitvliegen zodra hij weer fit oogt.

- Lukt het de vogel niet om na een tijdje weer op eigen benen te staan of weg te vliegen? Neem contact op met de dierenambulance of bel een vogelopvang bij jou in de buurt zodat hij de juiste behandeling krijgt.

- Dode vogels geef je door aan overheidsinstanties. Op die manier krijgt men inzage in de doodsoorzaken en leefwijze van vogels.

Kom dus in actie als een vogel tegen je raam vliegt en laat hem zeker niet hulpeloos op de grond liggen.