Kippen worden geassocieerd met het leggen van eieren en dat is logisch. Veel mensen genieten dagelijks of een paar keer per week van een gekookt eitje bij het ontbijt

Kippen worden geassocieerd met het leggen van eieren en dat is logisch. Veel mensen genieten dagelijks of een paar keer per week van een gekookt eitje bij het ontbijt. Het leggen van eieren is dan ook een belangrijk onderdeel van een kippenleven. Zodra kippen 20 weken oud zijn, beginnen ze met het leggen van eieren. Sommige kippen leggen slechts één ei per dag, terwijl er ook kippen zijn die meerdere eieren op een dag produceren. Hoe komt het dat kippen eieren leggen, wanneer doen ze dit en op welk moment stopt de productie van eieren bij kippen?

Hoe komt het dat kippen eieren blijven leggen?

Er zijn verschillende factoren die bepalen wanneer en hoe vaak kippen eieren leggen. Leeftijd speelt een rol, maar ook het jaargetijde heeft invloed op de eierenproductie. Het is een feit dat kippen bij daglicht meer eieren produceren. Vooral in het voorjaar en de zomer ben je dus verzekerd van smaakvolle eitjes of eieren.

Een hen heeft geen haan nodig om eieren te leggen. Kippen doen dit uit zichzelf. Na het leggen van een ei heeft een hen 2 uur later alweer een eisprong. Eieren worden voornamelijk gelegd in een aantrekkelijk legnest.

Haal je eieren weg bij kippen, dan is dat voor een hen een impuls om het legsel opnieuw aan te vullen.

Waar moeten goede eieren aan voldoen?

Smaakvolle eieren moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. Goede eieren zien er schoon uit en kenmerken zich door een sterke schaal. Daarnaast moeten ook het eiwit en de dooier van onberispelijke kwaliteit zijn.

Verder is het belangrijk dat de eieren vers zijn. De Europese wetgeving omtrent eieren is dan ook uiterst streng als het aankomt op de kwaliteit van eieren.

Eieren zijn er in allerlei soorten en maten. De grootste eieren worden veelal gelegd door wat oudere kippen. Een gemiddeld ei weegt ongeveer 60 gram.

Tips voor smaakvolle eieren

Heb je zelf kippen rondom huis scharrelen en geniet je met enige regelmaat van een vers gekookt eitje? Lees onze tips hoe jij invloed uitoefent op de kwaliteit van eieren:

- Zorg dat je kippen voldoende grit binnenkrijgen. Dit zorgt voor een stevige schaal.

- Met een aantrekkelijk legnest zorg je dat kippen op dezelfde plek eieren liggen.

- Houd een legnest altijd goed schoon, want hiermee houd je allerlei bacteriën op afstand.

- Gun je kippen een mooi en waardevol leven door ze lekker te laten scharrelen.

Kortom: kippen houden is leuk, vooral ook wanneer ze eieren produceren. En jij weet nu hoe jij je hen daarbij een handje kunt helpen!