Lenteschoonmaak met huisdieren

De grote lenteschoonmaak voor je huis én je huisdier

Het begin van de lente betekent een frisse start, niet alleen voor de natuur maar ook voor ons. Hoog tijd dus om je huis uit zijn winterslaap te halen en ook je huisdier klaar te stomen voor het voorjaar.

Opgeruimd staat netjes

De jaarlijkse lenteschoonmaak is het geknipte moment om de spullen van je huisdier eens extra onder handen te nemen.

  • Geef grote transportmanden, benches, hokken en vogelkooien een grondige schrobbeurt in de tuin of op het terras. Let daarbij goed op welk schoonmaakmiddel je gebruikt. Sommige chemische producten kunnen immers gevaarlijk zijn voor je huisdier.
  • Ook speeltjes en eetbakken moeten regelmatig goed gereinigd worden. Met wat afwasmiddel en een sponsje is de klus zo geklaard. Heel wat spullen mogen bovendien ook in de afwasmachine. Handig, toch?
  • Tijdens de herfst- en wintermaanden biedt een warme mand of een deken bescherming tegen de koude. Nu de temperaturen stijgen, mogen winterbedjes en warmhouders opnieuw vervangen worden door luchtige manden en frisse dekentjes. De winteroutfits van je hond kan je eveneens wassen en weer opbergen.
  • Ook knaagdieren kijken uit naar de eerste zonnige dagen. Leg een verse, dunnere laag hooi in hun binnenverblijf en zorg voor nieuwe bodembedekking om hun buitenhok helemaal lenteproof te maken.

Goed begonnen, is half gewonnen

De combinatie van de eerste zonnestralen en een opgeruimd huis geeft je vast en zeker energie. Perfect om meteen ook een aantal praktische zaken te regelen.

  • Plan een bezoek aan de dierenarts voor een jaarlijkse check-up. Zorg ervoor dat je huisdier in orde is met alle nodige vaccinaties en start de nodige preventieve behandelingen tegen teken en parasieten.
  • Met het mooie weer trekken onze dieren opnieuw meer naar buiten. Een penning, een ID-tag en een microchip zorgen ervoor dat ze snel weer terecht komen mocht het fout lopen. Ben je recent verhuisd of heb je een nieuw telefoonnummer? Denk er dan aan deze informatie door te spelen aan je dierenarts zodat de gegevens in de databank up to date zijn.
  • Honden en katten met een dikke vacht kunnen best wat hulp gebruiken om hun winterjas uit te doen. Dagelijks kammen of borstelen stimuleert het ruifproces. Een bezoekje aan de kapper kan wonderen doen voor langharige honden, maar ook voor sommige katten is een trimbeurt een aanrader. Met een frisse zomercoupe zijn ze helemaal klaar voor de warme maanden.