Manieren om je vogels te plezieren

Vogels zijn geweldige dieren. Zowel in de volière als in de tuin is het leuk om vogels bezig te zien. Vogels in de volière, dat is jouw verantwoordelijkheid. De mate waarop je ze aandacht en verzorging geeft, bepaalt grotendeels of ze lekker in hun veren zitten. Dit geldt natuurlijk ook voor vogels die je binnen houdt.

Heb je geen vogelverblijf binnen of buiten, maar vind je het wel leuk om de vogels in je tuin te observeren? Voorzie ze van extra zorg door bijvoorbeeld aandacht te besteden aan voldoende voedsel en schuilplaatsen.

Hoe de relatie tussen jou en vogels er ook uitziet, met onze tips weet je zowel binnen- als buitenvogels optimaal te verwennen!

Waarom is vogelgeluk zo belangrijk?

Vogels zijn enorm kwetsbaar en ook niet altijd gemakkelijk tam te maken, maar toch kunnen ze een waardevolle toevoeging zijn aan je bestaan.

Bij een volière is het belangrijk dat het verblijf groot genoeg is voor vogels. Je kunt niet alle soorten bij elkaar zetten, want dit lokt ruzie en gevechten uit. Vogels vechten door de andere partij dood is. Iets om rekening mee te houden.

Zorg in het verblijf voor kwalitatieve bodembedekking en voldoende ligstokken. Verder geef je vogels speciaal vogelvoer, eivoer (belangrijk tijdens de rui!) en snacks als tussendoortje.

Zijn vogels tevreden? Dan merk je dit vooral aan hun vrolijke gekwetter of gezang.

Op welke manieren zijn vogels buiten te plezieren?

Heb je geen volière in je tuin, maar wil je wel tuinvogels een groot plezier doen? Dit doe je onder andere door vetbollen op te hangen en andere lekkernijen. Je koopt dit bij de dierenwinkel of een tuincentrum. Dit is vooral tijdens de winter belangrijk, want vogels moeten extra eten om op gewicht te blijven en zich warm te houden.

Iedere dag een schoteltje met water is ook goed. Vogels hebben namelijk voldoende drinkwater nodig om in leven te blijven.

Breekt de herfst aan? Dan is het belangrijk om bladeren niet weg te vegen. Laat ze vooral liggen, want vogels vinden dit prettig.

Een vogelvriendelijke tuin bestaat verder uit voldoende struiken en heggen, de perfecte schuilplaats voor vogels.

Tips voor vrolijk kwetterende vogels

Geniet jij ook zo van kwetterende vogels in de tuin? Lees onze tips voor een verrassend resultaat:

- Hang vogelhuisjes op in je tuin. Doe dit op een rustige en veilige plek.

- Bomen en struiken met bessen, peren en ander fruit doen het altijd goed.

- Leg een grasveldje aan zodat vogels wormen kunnen pikken.

- Overweeg begroeiing op platte daken. Dit trekt insecten aan en dat is weer aantrekkelijk voor vogels.

- Stel snoeien zoveel mogelijk uit en doe dit het liefst eind februari.

Kortom: ga voor een vogelvriendelijke volière en tuin en neem onze tips ter harte.