Wanneer de tijd rijp is dat kuikens bij andere kippen mogen

Het houden van kippen is een leuke bezigheid, vooral ook als er een haan tussen de kippen rondscharrelt. Hoe leuk is het als een van je kippen kuikens krijgt? De gele donzige kuikens zijn schattig om te zien, maar brengt natuurlijk ook de nodige zorgen met zich mee. Hoewel moederkip de grootste verantwoordelijkheid draagt op het gebied van zorg, moet ook jij rekening houden met een aantal zaken. Zo mag je kuikens nooit zomaar bij andere kippen neerzetten, want de kans dat ze worden dood gepikt is vrij groot. Hoe pak je dit verstandig aan?

Waarom mogen kuikens niet direct bij andere kippen?

Kuikens mogen pas rond de leeftijd van 20 weken bij andere kippen worden geplaatst. Vanaf die leeftijd zijn ze sterk genoeg om zichzelf te verdedigen tegen volwassen kippen.

De beste manier om dit te doen, is tijdens de rui. Dan zijn kippen wat minder fel en is de kans kleiner dat ze elkaar aanvliegen of kaal pikken. Daarnaast kun je ook overwegen om de kuikens 's nachts bij de andere kippen in het hok te plaatsen.

Zet je kuikens jonger dan 20 weken bij volwassen kippen? Dan moet je er serieus rekening mee houden dat ze overlijden. Ze zijn namelijk niet sterk genoeg om zich te verweren tegen een pikaanval.

Hoe integreer je kuikens bij andere kippen?

Kuikens integreer je dus pas bij andere kippen vanaf ongeveer 20 weken. Doe dit tijdens de rui of stop ze 's nachts bij de andere kippen.

Heb je deze methode gevolgd, maar merk je toch dat een of twee oudere kippen achter de kuikens blijven aanjagen? Overweeg dan om de volwassen kippen een week apart te zetten en probeer het vervolgens opnieuw. Er is geen garantie dat het dan wel goed gaat, maar het is een poging waard.

Hoe dan ook, wees voorzichtig zodra je kuikens met volwassen kippen laat kennismaken en grijp in als het een bloedbad wordt.

Tips om kuikens en kippen aan elkaar te laten wennen

Kippen leven graag samen, maar er is wel een vorm van hiërarchie. Dit wordt ook wel de pikorde genoemd. Lees daarom onze tips voor een succesvolle introductie van kuikens bij kippen:

- Begeleid de introductie door meerdere kippen en kuikens toe te voegen. Dan is de kans van slagen groter.

- Probeer kippen en kuikens aan elkaar te koppelen die veel op elkaar lijken.

- Zet ze eerst in een eigen hokje zodat ze kunnen wennen aan elkaars geluiden.

- Introduceer de beesten het liefst 's avonds als de kippen op stok zijn gegaan.

- Zorg er ten slotte voor dat er altijd ruimte is voor kuikens en kippen om zich terug te trekken.

Er is dus werk aan de winkel, maar met bovenstaande tips slaag je ongetwijfeld in je missie!